testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Autostrade obljubil pol milijarde evrov za žrtve in mesto Genovo

Deli na:
Autostrade obljubil pol milijarde evrov za žrtve in mesto Genovo

Za 19 žrtev so pripravili državni pogreb, ki sta se ga udeležila tudi italijanski premier Giuseppe Conte ter predsednik Sergio Mattarella. - Foto: Profimedia

Italijansko podjetje Autostrade per l'Italia, ki upravlja z odsekom avtoceste pri Genovi, kjer se je v torek porušil viadukt Morandi, bo oblikovalo posebna sklada za pokritje nujnih potreb žrtev in mesta, skupno bo šlo za pol milijarde evrov. Število žrtev zrušenja viadukta se je medtem povzpelo na 43.

Glavni izvršni direktor podjetja Autostrade per l'Italia Giovanni Castellucci je na prvi novinarski konferenci podjetja po katastrofi v Genovi izrazil sožalje žrtvam, njihovim družinam, prijateljem ter prebivalcem Genove, obenem pa je dal priznanje reševalcem.

Obljubil je vzpostavitev dveh skladov, in sicer enega za žrtve in njihove družine ter drugega za obnovo in potrebe mesta Genova. "Skupno bo šlo za pol milijarde," je na vprašanje novinarjev o znesku odgovoril Castellucci. Denar naj bi bil na voljo od ponedeljka.

V osmih mesecih bi lahko ob tem podjetje Autostrade per l'Italia odstranilo ruševine starega viadukta in postavilo nov, jekleni most. Da bi razbremenili mesto, nameravajo Autostrade prevoz za kamione kar se da hitro urediti po zasebnem zemljišču jeklarja Ilva, od ponedeljka pa ob tem na področju Genove ne bo več treba plačevati cestnin, je napovedal prvi mož družbe.

Castellucci je obljubil tudi sodelovanje z oblastmi pri iskanju resnice o vzroku nesreče. Vztrajal je sicer, da vsa poročila pričajo o dobrem stanju mostu. "A to bo stvar preverjanja, analize pravosodnih organov in strokovnega mnenja in bo prva prioriteta," je dodal.

Italijanska vlada je že sprožila postopek odvzema koncesije podjetju Autostrade per l'Italia. Gre za zasebno podjetje, ki upravlja s skoraj 3000 kilometri italijanskih avtocest.



Ne Castellucci, ne predsednik podjetja Fabio Cerchiai nista želela komentirati odnosov z vlado. Noben od dvojice pa zaenkrat ne namerava odstopiti s položaja.

Medtem se je število žrtev zrušenja viadukta po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa dvignilo na 43. Danes so namreč iz ruševin potegnili še štiri trupla, en od ranjenih pa je poškodbam podlegel v bolnišnici.

Uradno število žrtev je sicer 40. Tri žrtve - družino, ki so jo včeraj našli v zmečkanem avtomobilu - morajo namreč še formalno identificirati.

Včeraj je bil sicer v Italiji dan žalovanja za žrtvami zrušenja viadukta, odvil se je tudi državni pogreb 19 žrtev. Slovesnosti se je udeležil ves italijanski državni vrh.

Italijanska vlada se je popoldne v Genovi sestala tudi na izredni seji, na kateri je med drugim odobrila dodanih 28,5 milijona evrov za sanacijo po katastrofi. V sredo je za to namenila prvih pet milijonov evrov.