Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Assange v boju proti izročitvi vložil pritožbo na višje sodišče

Deli na:
Assange v boju proti izročitvi vložil pritožbo na višje sodišče

Aretacija Juliana Assangea - Foto: Profimedia

Žvižgač in ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange je na višje sodišče v Londonu vložil pritožbo zoper njegovo izročitev ZDA. Prejšnji mesec je namreč britanska notranja ministrica Priti Patel njegovo izročitev odobrila, Assange pa se je moral do danes odločiti, ali se bo zoper izročitev pritožil, poroča britanski BBC.

Višje sodišče v Londonu je za BBC potrdilo, da je Assange, ki je trenutno zaprt v londonskem zaporu Belmarsh, vložil pritožbo. Zjutraj so se pred britanskim notranjim ministrstvom zbrali njegovi podporniki in zahtevali njegovo izpustitev.

Assange je v zaporu, odkar mu je leta 2019 ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, kjer se je sedem let skrival, odtegnilo zaščito in mu odvzelo azil.

Britansko vrhovno sodišče je marca odločilo, da Assangeov primer ne sproža pravnih vprašanj glede zagotovil ZDA o ravnanju z njim po izročitvi. Pred tem so britanski sodniki blokirali izročitev zaradi pomislekov o Assangeovem duševnem zdravju.

Avstralca ameriške oblasti preganjajo zaradi objave zaupnih dokumentov, ki so v javnost pricurljali v letih 2010 in 2011, in so povezani z ameriškima vojnama v Iraku in Afganistanu. S tem je Assange po mnenju ZDA kršil zakonodajo in ogrožal življenja.

Dokumenti so sicer razkrili, da je ameriška vojska med omenjenima vojnama v več incidentih, o katerih niso poročali, mučila zapornike in ubila na stotine civilistov.

Po navedbah njegovih odvetnikov mu v ZDA grozi do 175 let zapora, vendar pa je ameriška vlada dejala, da je bolj verjetno, da bo obsojen na štiri do šest let zaporne kazni, navaja BBC.