nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Assange pred zaslišanjem zahteva gradivo o posilstvu

Deli na:
Assange pred zaslišanjem zahteva gradivo o posilstvu

Foto: Reuters

Ustanovitelj spletne strani WikiLeaks Julian Assange, bo privolil, da ga švedski tožilci v Londonu zaslišijo v zvezi z obtožbami o posilstvu, a le, če bo dobil dostop do gradiva iz preiskav, je danes v Ženevi sporočil Assangeov odvetnik Baltasar Garzon.

"Potrebujemo dostop do vsega gradiva, ki je bilo štiri leta in pol zgolj v rokah švedskega tožilstva," je še poudaril Garzon. Kot je dodal za francosko tiskovno agencijo AFP, gre za "minimum pravic vsakogar v sodnem postopku". Po njegovih besedah še ni znano, kdaj bi zaslišanje lahko potekalo, je pa menil, da bi se moralo to zgoditi čim prej.

Švedsko tožilstvo je 13. marca ponudilo, da bi Assangea v zvezi z obtožbami o posilstvu zaslišali na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu in ne na Švedskem, potem ko je doslej ta predlog zavračalo. Assange je večkrat ponudil tudi da bi ga zaslišali po video povezavi.

Švedska je zaporni nalog za Assangea izdala leta 2010, ko sta ga dve ženski obtožili posilstva in spolnega nadlegovanja.

43-letni Avstralec, ki se je na veleposlaništvo v Londonu zatekel leta 2012, vztrajno zavrača vrnitev na Švedsko saj se boji, da bi ga Stockholm izročil ZDA zaradi njegove vloge pri objavi zaupnih ameriških diplomatskih, vojaških in obveščevalnih dokumentov na spletni strani WikiLeaks.