stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Anketa: Hollande bi na volitvah grdo izgubil

Deli na:
Anketa: Hollande bi na volitvah grdo izgubil

Foto: Getty Images

Francoski predsednik Francois Hollande se v primeru, da bi kandidiral na predsedniških volitvah prihodnje leto, ne bi uvrstil niti v drugi krog, kaže nova javnomnenjska raziskava. Veliko bolje bi se odrezal trenutni gospodarski minister Emmanuel Macron, ki je nedavno ustanovil svoje politično gibanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Socialist Hollande je v četrtek napovedal, da se bo o svoji morebitni kandidaturi na volitvah maja 2017 odločil do konca letošnjega leta. Na isti dan objavljena anketa, opravljena za Le Parisien/Aujourd'hui in BFMTV kaže, da bi v primeru kandidature zbral le 15 odstotkov glasov.

Nekdanji predsednik Nicolas Sarkozy iz vrst desnosredinskih republikancev bi prejel petino glasov, s čimer bi zaostal za desničarsko voditeljico Marine Le Pen. Slednji bi namreč glas namenilo 31 odstotkov volivcev.

V drugem krogu volitev bi se tako spopadla Le Penova in Sarkozy.

Hollande ima težavo predvsem zaradi trmasto visoke stopnje brezposelnosti, ki se v Franciji giblje okoli 10 odstotkov. Medtem ko se v drugih evropskih državah brezposelnost znižuje, se v Franciji nasprotno še naprej krepi.

Francoski premier Manuel Valls je v ponedeljek razkril ukrepe, ki naj bi predvsem mladim pomagali najti delo.

Na drugi strani pa je reformam naklonjeni Macron prejšnji teden ustanovil svoje politično gibanje En marche (Naprej), ki ne bo ne desno in ne levo. "Sem v levo usmerjeni vladi ... a želim sodelovati tudi z ljudmi z desnice, ki spoštujejo enake vrednote," je takrat poudaril 38-letnik.

Macron je sicer ob napovedi novega gibanja poudaril, da volitve zanj trenutno niso prioriteta. Danes objavljena anketa pa kaže, da bi v primeru, da bi se vendarle odločil za kandidaturo, prejel podporo 21 odstotkov volivcev, medtem ko bi Le Penovo volilo 30 odstotkov ljudi. Če bi se ta dva spopadla v drugem krogu, bi slavil Macron.