Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriški volivci na referendumih za marihuano in istospolne poroke

Deli na:
Ameriški volivci na referendumih za marihuano in istospolne poroke

Foto: Reuters

Ameriški volivci v Koloradu in Washingtonu so na referendumih, ki sta potekala ob torkovih predsedniških volitvah, glasovali za priložnostno osebno rabo marihuane, volivci v zveznih državah Maine, Washington in Maryland pa so na referendumih podprli poroke med istospolnimi partnerji, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Volivci so izrazili svojo voljo in spoštovali jo bomo," je v odzivu na rezultat referenduma dejal guverner Kolorada John Hickelooper. Ob tem je dodal, da bo to zapleten proces, a imajo oblasti namero spoštovati voljo volivcev. Ameriški zvezni zakon marihuano še vedno obravnava kot nezakonito mamilo.

V ameriških zveznih deželah, kjer so volivci glasovali za priložnostno osebno rabo marihuane, jo bodo lahko kupili vsi, ki bodo starejši od 21 let. Prodajali jo bodo v trgovinah, ki bodo morale imeti državno dovoljenje. Največja količina enkratnega nakupa bo 28 gramov.

Pričakujejo, da bosta državi prek davka na prodajo zbrali več milijonov dolarjev. Prav tako bodo v teh državah imeli standardne krvne teste, s katerimi bodo lahko preverjali vožnjo pod vplivom mamil. Še naprej bo prepovedana raba marihuane v javnosti, bo pa posameznik lahko doma imel do šest sadik marihuane.

V Oregonu, sosednji državi Kolorada, priložnostne osebne rabe marihuane volivci na referendumu niso potrdili. V Massachusettsu pa so volivci na referendumu podprli rabo marihuane v zdravstvene namene.

Skupno je raba marihuane v zdravstvene namene dovoljena v 17 ameriških zveznih državah. Prav tako so o rabi marihuane v zdravstvene namene odločali v Arkansasu. Če jo bodo izglasovali, bo Arkansas postal prva država z juga, kjer bo dovoljena marihuana v zdravstvene namene.



V Mainu pa je borcem za pravice istospolnih parov prvič uspelo, da so letos poleti zbrali dovolj podpisov za razpis referenduma, v torek pa je ta zvezna država postala prva, kjer so na referendumu volivci podprli istospolne poroke. V zveznih državah Maryland in Washington so istospolne poroke podprli poslanci, ustrezna zakona pa sta v začetku leta podpisala guvernerja

V Kaliforniji je večina volivcev na referendumu glasovala proti odpravi smrtne kazni. Zavrnili so tudi predlog, da bi morala prehrambena podjetja označiti svoje gensko spremenjene izdelke.

Na referendumu so glasovali tudi o povišanju davkov, s pomočjo katerega naj bi rešili kronične proračunske težave omenjene zvezne države, vendar rezultati še niso znani.

V Minnesoti so odločali o tem, ali se bo država pridružila 30 ostalim, ki imajo v svoji zakonodaji zapisano prepoved istospolnih porok.

Skupno so imeli v torek referendume v 38 ameriških zveznih državah, volivci pa so odločali o 176 referendumskih vprašanjih.