stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriški vojaški laboratorij po nesreči poslal vzorec antraksa v civilni laboratorij

Deli na:
Ameriški vojaški laboratorij po nesreči poslal vzorec antraksa v civilni laboratorij

Foto: Reuters

Iz vojaškega laboratorija v Utahu so po nesreči poslali aktivni vzorec bojnega strupa antraks oz. vranični prisad v civilni laboratorij v državi Maryland in morebiti v še več laboratorijev, je v sredo potrdil tiskovni predstavnik Pentagona Steven Warren. Štirje uslužbenci laboratorija v Marylandu so že deležni preventivnega zdravljenja.

Pentagon poleg Marylanda preiskuje še laboratorijske vzorce, ki so bili poslani več kot 10 laboratorijev v osmih drugih zveznih državah ZDA in v vojaško bazo ameriških zračnih sil Osan v Južni Koreji. V slednji bi bilo lahko antraksu med laboratorijskim usposabljanjem izpostavljenih 22 uslužbencev.

Vse vzorce so sicer v vojaškem laboratoriju v Utahu marca lani obsevali in naj ne bi bili več aktivni. Preplah so zagnali prav v Marylandu, kjer so ugotovili, da je njihov vzorec še aktiven.

Čeprav je Warren zagotovil, da ni nobenega primera niti suma okužbe laboratorijskih delavcev z antraksom, štirje ljudje v treh različnih podjetjih v Marylandu, ki so delali z virusom, preventivno prejemajo zdravljenje po morebitni izpostavljenosti antraksu.

Pri preiskavi pomaga ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi in preventivo (CDC) iz Atlante. Kot so sporočili, preverjajo, če so aktivne vzorce prejeli v še kakšnem laboratoriju, in izvajajo pregled varnostnih ukrepov.

Natančnih informacij glede tega, kaj je šlo narobe in koliko laboratorijev je prejelo vzorce, zaenkrat še ni, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Virus antraksa se širi prek spor in se je v preteklosti v ZDA in drugje uporabljal v programu biološkega orožja. Washington je program opustil v okviru pristopa v mednarodni pogodbi, ki so jo ZDA ratificirale leta 1975.

Pred manj kot letom dni so bili predstavniki zdravstvenih oblasti deležni ostrih kritik na račun več varnostnih zdrsov v rokovanju s smrtonosnimi patogeni, vključno z antraksom, v laboratorijih CDC.