Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriški univerzi zaradi prikrivanja pedofilije 60 milijonov dolarjev kazni

Deli na:
Ameriški univerzi zaradi prikrivanja pedofilije 60 milijonov dolarjev kazni

Foto: Reuters

Nacionalna zveza univerzitetnega športa v ZDA (NCAA) je včeraj univerzi Penn State izrekla denarno kazen v višini 60 milijonov dolarjev zaradi zatiskanja oči pred pedofilsko afero nekdanjega pomočnika trenerja nogometnega moštva univerze Jerryja Sanduskyja.

Denarna kazen je visoka, vendar morda še najmanjši udarec, ki je doletel univerzo Penn State. Predsednik NCAA Mark Emmert je namreč včeraj v Indianapolisu nanizal še druge.

Univerzitetno moštvo štiri leta ne bo smelo nastopati v končnici prvenstva, celotno ekipo so z običajnih 85 igralcev od leta 2014 naprej omejili na le 65 igralcev, šola bo ostala brez dodatnih prihodkov, ki jih dobijo ekipe v končnici, poleg tega pa bo pet let pod pogojnim nadzorom.

NCAA ni izrekla tako imenovane "smrtne kazni", kar je popolna prepoved igranja nogometa na univerzi, vendar se to lahko zgodi v primeru nove kršitve. Iz statistike NCAA so črtali tudi 112 zmag moštva univerze, kar pomeni, da pokojni trener Joe Paterno, ki je umrl januarja letos, ni več najboljši trener v zgodovini lige po zmagah. Izgubil jih je 111. "Nogomet ne bo več nikoli postavljen pred izobrazbo," je dejal Emmert.


Sandusky je v 15 letih v spolne odnose silil skupaj 15 fantov. Nekatere je posiljeval kar v slačilnici. Julija je bilo objavljeno poročilo s posebne preiskave nekdanjega direktorja FBI Louisa Freeha, ki je ugotovila, da so se odgovorni na univerzi zavedali zlorab, a niso storili ničesar, da bi jih ustavili ali preprečili.

Med njimi je bil tudi pokojni trener Paterno, ki se je iz največje legende preselil v pozabo. Med drugim so z območja univerze odstranili njegov kip.

68-letni Jerry Sandusky bo najverjetneje do smrti v zaporu, saj so ga po sojenju junija spoznali za krivega v 45 od 48 točk obtožnice. Najmanjša možna kazen, ki jo lahko dobi, je 60 let zapora, največja pa 445 let.

Predsednik univerze Penn State Rodney Erickson je včeraj povedal, da izrečeno kazen s strani NCAA sprejemajo in je zanje v bistvu korak naprej v smeri odstranitve madeža preteklosti. Denarno kazen mora univerza plačati v sklade za preprečevanje zlorab in pomoč žrtvam izven šole.