mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriški šerifi slačenje indijske konzulke označili za standardni postopek

Deli na:
Ameriški šerifi slačenje indijske konzulke označili za standardni postopek

Foto: Reuters

Urad ameriških zveznih šerifov v New Yorku je danes potrdil, da so namestnico generalnega konzula Indije v New Yorku po aretaciji pretekli teden slekli in ji vzeli vzorce DNK, kar so opisali kot standardni postopek pri sprejemu v zapor. Devyani Khobragade so aretirali zaradi izkoriščanja gospodinjske pomočnice iz Indije.

Namestnica konzula je uvoženi pomočnici plačevala tri dolarje na uro, aretirali pa so jo predvsem zaradi laganja na uradni imigracijski dokumentaciji. Ko je prosila za vizo za gospodinjsko pomočnico je navedla na dokument, da ji bo plačevala 4500 dolarjev na mesec. S pomočnico pa se je dogovorila, da ji bo plačala le 3,31 dolarja na uro.

Aretirali je niso toliko zaradi izkoriščanja delovne sile, kot pa zaradi laganja na uradnih imigracijskih dokumentih, kar je v ZDA hud prekršek. Namestnici generalnega konzula sedaj grozi skupaj kar do 15 let zapora.

Khobragadejeva je v elektronskem sporočilu indijskim medijem zapisala, da so jo vklenili v lisice, ko je hčerko oddala v šoli in odpeljali v zapor, kjer so ji nenehno snemali in natikali lisice, jo slekli, pretipali telesne odprtine in vrgli v zapor skupaj z narkomani in navadnimi kriminalci. Ves čas jih je opozarjala na diplomatsko imuniteto, vendar zaman.

V Indiji so hudo ogorčeni in zahtevajo vrnitev Khobragadejeve domov. Izkoriščanje gospodinjske pomočnice jih ne skrbi, premier Manmohan Singh pa je postopke z namestnico konzula označil za obžalovanja vredne.



Pred ameriškim veleposlaništvom v New Delhiju se sedaj vrstijo protesti, policija pa je izpred stavbe veleposlaništva celo odstranila betonske varnostne ovire, ki zdajovirajo promet. Ameriškim diplomatom so odvzeli privilegije, kot so popusti in uvoz hrane ter alkohola, od njih pa zahtevajo natančne informacije o tem, koliko plačujejo indijsko osebje.

V indijskem parlamentu se vrstijo zahteve po ostri resoluciji proti ZDA, svetovalec za nacionalno varnost Shivshankar Menon pa je postopke zveznih šerifov označil za barbarske in vredne vsega zaničevanja. Namestnico konzula je aretirala diplomatska policija State Departmenta. Po plačilu 250.000 dolarjev varščine so jo izpustili na prostost vendar se mora vsak teden javiti na policiji.

Tiskovna predstavnica State Departmenta Marie Harf je v torek sporočila, da pregledujejo ves postopek in razumejo, da je zadeva občutljiva za Indijo, s katero bodo problem reševali v duhu partnerstva in sodelovanja.

Ob tem je razložila, da obstajata dve vrsti imunitete. Ena je diplomatska, ki imetnika ščiti skoraj pred vsem, druga pa je konzularna, ki imetnika ščiti le za kazniva dejanja, ki jih zagreši med opravljanjem svojih uradnih dolžnosti.