901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriški senat tik pred dogovorom o proračunu in javnem dolgu

Deli na:
Ameriški senat tik pred dogovorom o proračunu in javnem dolgu

Foto: Reuters

Ameriški senat je bil v torek zvečer tik pred oblikovanjem kompromisa o ponovnem financiranju vladnih agencij in povišanju meje javnega dolga, potem ko predsedniku predstavniškega doma Johnu Boehnerju ni uspelo sklicati glasovanja o podobnem predlogu v predstavniškem domu.

Ameriški senat je bil že v ponedeljek blizu dogovora, ki bo po več kot dveh tednih spet odprl vlado in povišal sedanjo najvišjo dovoljeno mejo javnega dolga 16.700 milijard dolarjev. Senatni republikanci so nato iz obzirnosti do Boehnerja, ki je v res hudih težavah, zaustavili pogajanja in mu dovolili, da poskuša najprej sprejeti predlog v predstavniškem domu. Vendar pa je Boehner doživel upor tako zmernih republikancev kot tudi konservativne skupine okrog 50 pripadnikov gibanja čajanke, ki ga skupaj s teksaškim senatorjem kanadsko-kubanskega rodu Tedom Cruzom vodijo za uzdo že dva tedna.

V torek zvečer je postalo jasno, da konservativni republikanci ne bodo podprli Boehnerjevih predlogov, ker bi s tem podpisali skoraj brezpogojno kapitulacijo brez odgovora na vprašanje, zakaj je bilo sploh potrebno ustvarjati cirkus in groziti z uničenjem zaupanja v ZDA. Bonitetna agencija Fitch je v torek malce bojazljivo, pa vendarle opozorila kongres, da lahko igranje z ognjem zniža kreditno oceno ZDA. Fitch je sicer ohranil najvišjo oceno ameriškega dolga AAA in izrazil mnenje, da bo dogovor o povišanju meje zadolževanja sprejet pravočasno.

Ob podobnem političnem preigravanju tik pred iztekom meje javnega dolga leta 2011 si je bonitetna agencija Standard & Poor's edina upala znižati kreditno oceno ZDA, za kar si je nato prislužila tožbo vlade. Če kongresu danes do polnoči po krajevnem času oziroma do 6. ure zjutraj v četrtek po srednjeevropskem času ne bo uspelo povišati meje zadolževanja, pa bo za znižanje kreditne ocene ZDA poskrbel sam trg, saj bodo obresti porasle ne glede na to, ali si bodo bonitetne agencije kaj upale storiti ali ne.

Potem ko je Boehner s svojimi predlogi pogorel, so iz uradov vodje senatne večine Harryja Reida in vodje republikanske manjšine Mitcha McConnella sporočili, da se pogajanja v senatu nadaljujejo in so tik pred uspešnim koncem. Boehnerjev poraz je sicer za zagovornike zdrave pameti morda celo boljši, kajti demokratski senat bi predlog predstavniškega doma težko podprl.

Boehner pa bo danes imel na razpolago le dve izbiri. Ali bo dal na glasovanje senatni predlog, ki naj bi se danes dokončal, ali pa bo kriv za stečaj ZDA. Zadeve se lahko sicer v senatu še zapletejo, saj bo imel Cruz morda možnost, da potrditev kompromisa zavleče čez skrajni rok. Odvisno od tega, kako bo Reid dal predlog v proceduro.

Kar se Boehnerja tiče, je jasno, da ne bo storil nič vse do zadnjega, da lahko potem trdi, da ni imel izbire. Za senatni kompromis bodo glasovali skoraj vsi demokrati in dovolj zmernih republikancev, da uspe. Vendar pa bodo vsi republikanci, ki bodo glasovali za kompromis, tarča na prihodnjih volitvah z lastne strani. Konservativna organizacija Heritage Action je v torek zagrozila, da bodo storili vse, da ne bodo ponovno izvoljeni.

Senatni predlog bo podaljšal normalno financiranje dela vlade do 15. januarja in povišal mejo javnega dolga, da bo zadostovala do 7. februarja. Finančni minister Jack Lew, ki je povedal, da je na njegovem računu za poravnavanje obveznosti le še 35 milijard dolarjev, pa bo ohranil možnost, da s premetavanjem denarja po računih in odlaganjem plačil za nekaj časa podaljša rok, kot mu je uspelo doslej. ZDA so mejo dolga 16.700 milijard dolarjev dosegle že maja, vendar pa je finančno ministrstvo uspelo državo držati nad vodo vse do zdaj.

Predlog senata predvideva pogajanja o dolgoročnih proračunskih vprašanjih za znižanje primanjkljaja in načelen dogovor mora biti sprejet do 13. decembra. Tak predlog pomeni, da so republikanci, ki so zakuhali krizo z zahtevo, da se odvzame denar zdravstveni reformi, preden potrdijo proračunsko porabo in dvignejo javni dolg, ostali praznih rok. Razen morda zahteve, da se zaostri nadzor nad tem, kdo bo deležen subvencij za zdravstveno zavarovanje.

Po dveh tednih držanja zveznih uslužbencev, tujih in domačih turistov in drugih Američanov za talce za ceno okrog 200 milijard dolarjev proračunske škode na dan in zastraševanja vsega sveta pred posledicami plačilne nesposobnosti ZDA, republikanci iz dvoboja prihajajo neenotni in sprti ter z rekordno nizko javno podporo. "Edini razlog, zakaj demokrati ne delujejo slabo, je ta, da mi delujemo še slabše," je dejal republikanski senator iz Missourija Roy Blunt.

"Zadeva je hudo resna. Moji kolegi morajo razumeti, da smo bitko izgubili in že pred tedni sem povedal, da ne moremo zmagati, ker zahtevamo nekaj, česar ne moremo dobiti," pa je dejal republikanski senator iz Arizone John McCain. Mislil je na uvodno zahtevo, da se zdravstveni reformi odvzame denar.

Demokrati se za ceno lastnega političnega preživetja namreč ne morejo odpovedati zdravstveni reformi, ki jo imajo za največji dosežek Obamovega prvega mandata in jo primerjajo z velikimi zgodovinskimi dosežki, kot so zvezna pokojnina ter zdravstveno varstvo starejših in revnih.