pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kongres pozval Obamo k oboroževanju Ukrajine

Deli na:
Kongres pozval Obamo k oboroževanju Ukrajine

Foto: Reuters

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v ponedeljek pozval predsednika Baracka Obamo, naj Ukrajini pošlje orožje, da se bo lahko sama branila pred rusko agresijo.

Za resolucijo, ki poziva k oboroževanju Ukrajine z "ubojnimi obrambnimi sistemi", je glasovalo 348 poslancev, proti jih je bilo 48. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izid glasovanja pomeni še dodaten pritisk na Obamo glede dobave orožja Kijevu.

Predsednik predstavniškega doma, republikanec John Boehner je dejal, da je glasovanje poziv k ukrepanju. "Brez ukrepanja administracije se bo ruska agresija nadaljevala," je poudaril.

Eden od pobudnikov resolucije, demokrat Eliot Engel, pa je pred predstavniškim domom poudaril, da je čas, da se krizo v Ukrajini preneha obravnavati kot "še enega od oddaljenih konfliktov", saj že začenja ogrožati stabilnost Evrope, ki se je vzpostavila po koncu hladne vojne.

Kongresniki so glede tega vprašanja dokaj enotni - proti neposrednemu oboroževanju Ukrajine se jih je izreklo le nekaj. A v Obamovi administraciji so mnenja glede smrtonosnega orožja deljena. Načelnik ameriškega združenega poveljstva, general Martin Dempsey je pred pristojnim senatnim odborom dejal, da bo "razmislil o pošiljanju smrtonosne pomoči", obrambni minister Ashton Carter pa je dejal, da je naklonjen tej možnosti.

Bela hiša je sicer ta mesec po kršitvah premirja na vzhodu Ukrajine napovedala, da bo Kijevu poslala neubojno orožje v vrednosti 75 milijonov dolarjev.