Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Z odhodom Trumpa se poslavlja tudi ameriška veleposlanica

Deli na:
Z odhodom Trumpa se poslavlja tudi ameriška veleposlanica

Veleposlanica ZDA v Ljubljani Lynda C. Blanchard. - Foto: Bobo

Ameriška veleposlanica v Sloveniji Lynda Blanchard prihodnji teden, ko bo v ZDA prisegel novi predsednik Joe Biden, odhaja iz Slovenije, so danes za STA potrdili na ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani. Prav danes je predsedniku ZDA Donaldu Trumpu uradno poslala svojo odstopno izjavo.

Kot so za STA pojasnili na veleposlaništvu, so ameriški veleposlaniki, ki so politično imenovani, osebni predstavniki predsednika ZDA v državah, kjer služijo, tako da je običajno, da odstopijo ob nastopu nove administracije.

"Veleposlanica Blanchardova je danes uradno predsedniku podala svoj odstop, kot je običajno. Veleposlanica načrtuje, da bo njen odhod sovpadal z inavguracijo prihodnji teden," so za STA pojasnili na oddelku za odnose z javnostmi na ameriškem veleposlaništvu.

Po njenem odhodu bo njena namestnice Susan Falatko prevzela naloge odpravnice poslov na ameriškem veleposlaništvu. Osebje veleposlaništva bo nadaljevalo s prizadevanji za napredek na področju skupnih prioritet in širjenja dvostranskih odnosov pod njenim vodstvom, so dodali.

Kdaj naj bi Slovenija dobila novega veleposlanika ZDA, na veleposlaništvu niso mogli napovedati, saj mora kandidata Bele hiše pred imenovanjem zaslišati pristojni senatni obor in potrditi senat.


Pred odhodom iz Ljubljane je v minulih dneh ameriško veleposlanico Lyndo Blanchard na poslovilnem obisku sprejelo več slovenskih predstavnikov. Zunanji minister Anže Logar se ji je danes ob poslovilnem obisku zahvalil za osebna prizadevanja pri krepitvi odnosov med državama v zahtevnih časih pandemije covida-19. Izrazila sta "zadovoljstvo nad izjemnim napredkom v odnosih med državama," je na Twitterju sporočilo zunanje ministrstvo. Z njo se je včeraj na poslovilnem srečanju sestal tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik, ki se ji je zahvalil za sodelovanje in ji zaželel vse dobro v prihodnje.

Predsednik Borut Pahor je veleposlanico v petek obiskal v njeni rezidenci. Ob tem je na Twitterju zapisal, da se ji ob zaključku mandata iskreno zahvaljuje za prispevek k odnosom med državama. "Odnosi med Slovenijo in ZDA se bodo še naprej krepili. Veselim se sodelovanja z novoizvoljenim predsednikom Bidnom in novo ameriško administracijo," je dodal. Minuli teden jo je sprejel tudi predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

Blanchardova je veleposlanica v Sloveniji od avgusta 2019. Na položaju je nasledila veleposlanika Brenta Hartleyja, ki je v Slovenijo prišel februarja 2015 in je redni triletni mandat sklenil sredi julija 2018. Veleposlaništvo je nato vodil začasni odpravnik poslov Gautam Rana, nato pa še odpravnica poslov Susan Falatko.

Blanchardova, ki ni karierna diplomatka State Departmenta, si je nominacijo prislužila tako kot številni drugi veleposlaniki ZDA v različnih vladah z donacijami stranki ali predsedniškim kandidatom.

Je soustanoviteljica razvojne fundacije 100X, ki se posveča ustvarjalnim rešitvam pri odpravljanju revščine in izboljšanju življenja otrok po svetu. Soustanovila je tudi podjetje za upravljanje z vlaganji v nepremičnine B&M. V okviru misije njene fundacije 100X je delovala v Afriki, Aziji in Južni Ameriki ter pomagala pri odpiranju sirotišnic, podjetij za proizvodnjo hrane in vodenju programov trajnostnega razvoja.