Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sodišče EU je madžarsko upokojevanje sodnikov označilo za starostno diskriminacijo

Deli na:
Sodišče EU je madžarsko upokojevanje sodnikov označilo za starostno diskriminacijo

Foto: Arhiv Reporterja

Sodišče EU v Luksemburgu je danes razsodilo, da odločitev Madžarske, da zniža upokojitveno starost za sodnike, tožilce in notarje, predstavlja diskriminacijo na podlagi starosti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Madžarska vlada je upokojitveno starost za sodnike znižala na 62 let, Evropska komisija pa je proti njej sprožila postopek zaradi domnevne kršitve evropske zakonodaje, ki zagotavlja neodvisnost pravosodja.

V madžarski opoziciji so ves čas opozarjali, da je zakon o prisilnem upokojevanju sodnikov le krinka za politične čistke vlade premiera Viktorja Orbana.

"Radikalno znižanje upokojitvene starosti ni ukrep, ki bi bil potreben za dosego cilja, ki je poenotiti upokojitveno starost za zaposlene v javnem sektorju," je ocenilo sodišče.

Po mnenju evropskega sodišča je standardizacija upokojitvene starosti sicer zakonita socialna politika, vendar pa znižanje ni bilo postopno in je bilo poleg tega v nasprotju z drugim ukrepom, ki je splošno upokojitveno starost z 62 zvišal na 65 let.



Sodišče EU je tudi opozorilo, da so morali sodniki trg dela zapustiti "avtomatično in dokončno" ter niso imeli časa, da se na upokojitev pripravijo.

Madžarsko ustavno sodišče je vmes že razveljavilo ustavni zakon o obvezni upokojitvi sodnikov v starosti 62 let in 274 sodnikov, ki so se morali upokojiti po novi zakonodaji, se je lahko vrnilo na delo.

Madžarska vlada je danes v odzivu na razsodbo sporočila, da so odločitev Sodišča EU "vzeli na znanje", ter opozorila, da se nanaša na določila, ki so že bila umaknjena v skladu z odločitvijo ustavnega sodišča. Pravosodno ministrstvo je še sporočilo, da vlada zadeve ne želi komentirati.

Madžarska se je pod drobnogledom Bruslja znašla tudi zaradi določb v zvezi z delovanjem centralne banke in organom za nadzor nad varstvom podatkov ter tudi medijske zakonodaje.