Revija Reporter
Svet

Ameriški rušilec streljal na iranske ladje, ki naj bi poskušale zajeti dva nevtralna tankerja

STA
1 2.970

6. jul. 2023 11:13 Osveženo: 11:24 / 06. 7. 2023

Deli na:

Iransko plovilo, ki je poskušalo zajeti tuja tankerja.

YouTube

Ameriška vojska je v sredo sporočila, da je v mednarodnih vodah blizu Omana Iranu preprečila, da bi zajel dva tankerja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Iranska mornarica naj bi na enega od tankerjev celo streljala.

Iranci naj bi v sredo skušali zajeti tanker TRF Moss, ki pluje pod zastavo Marshallovih otokov, nekaj ur pozneje pa še Richmond Voyager, ki pluje pod bahamsko zastavo.

Oba sta uspela pobegniti, ko se je na prizorišču pojavil ameriški rušilec, je v izjavi sporočilo ameriško centralno poveljstvo ameriške vojske.

Pred prihodom ameriške vojaške ladje je iranska mornarica izstrelila več strelov, od katerih je nekaj tudi zadelo trup tankerja, vendar ni bilo žrtev ali večje škode.

Centralno poveljstvo mornarice ZDA je navedlo, da je Iran od leta 2021 nadlegoval, napadel ali zasegel skoraj 20 trgovskih ladij, ki so plule pod mednarodnimi zastavami, kar "predstavlja jasno grožnjo regionalni pomorski varnosti in svetovnemu gospodarstvu".

Teheran je okrepil svoje ukrepe proti tankerjem v regionalnih vodah, potem ko so ZDA v zadnjem času zasegle več tankerjev pod iranskim nadzorom in pošiljke surove nafte v druge države zaradi poostrenih ameriških sankcij, katerih cilj je zmanjšati prihodke Irana od izvoza nafte.