Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriški republikanci želijo odpustiti najbolj znanega ameriškega zdravnika

Deli na:
Ameriški republikanci želijo odpustiti najbolj znanega ameriškega zdravnika

Anthony Fauci - Foto: Profimedia

V ZDA je skupina republikanskih kongresnikov, ki želijo odgovornost za vladni odgovor na pandemijo covida-19 usmeriti stran od nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, predlagala zakon za odpustitev direktorja inštituta za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za zdravje ZDA (NIH) Anthonyja Faucija. Predlog nima možnosti za uspeh.

Vložila ga je razvpita kongresnica iz Georgie Marjorie Taylor Green, ki je med drugim ukrepe proti širjenju pandemije enačila z nacističnim nasiljem nad judi. Predlog zakona, naslovljen Odpustimo Faucija bi njegovo plačo znižal na ničlo in od senata zahteval, naj za to mesto najde nekoga drugega. Taylor Greenovi se je sicer pridružilo le nekaj kolegov iz predstavniškega doma kongresa.

Fauci je doslej svetoval že sedmim predsednikom ZDA, Biden pa ga je nastavil za glavnega svetovalca za pandemijo covida-19. Z delom na tem področju je začel še pod administracijo Donalda Trumpa, a nekateri republikanci so kritični do njega, češ da je zavajal Američane in podajal nasprotujoče si nasvete glede mask in vzdrževanja razdalje.

Fauci je pojasnil, da je na začetku vladalo veliko pomanjkanje zaščitne opreme, ki so jo hoteli prihraniti za zdravstvene delavce.

Fauci je prav tako zavračal za zdaj še teorijo, da je virus nastal v kitajskem laboratoriju. Ta teorija dobiva vse več veljave, med drugim zaradi tega, ker Kitajska skriva podatke. Faucijevi zagovorniki pravijo, da med najhujšim divjanjem pandemije ni bil čas za obtožbe, ki bi onemogočile sodelovanje s kitajskimi strokovnjaki pri iskanju načinov za zaustavitev bolezni.