Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriški pogajalec dvignil roke od mirovnega procesa na Bližnjem vzhodu

Deli na:
Ameriški pogajalec dvignil roke od mirovnega procesa na Bližnjem vzhodu

Foto: Reuters

Ameriški pogajalec za mir na Bližnjem vzhodu Martin Indyk je včeraj odnehal od prizadevanj za pomiritev Izraelcev in Palestincev. Državni sekretar ZDA John Kerry je izkušenega diplomata na položaj imenoval pred manj kot letom dni, vendar pa tudi ta zadnja v vrsti prizadevanj ZDA niso rodila sadov.

Indyk se vrača na staro delovno mesto analitika pri liberalnem think tanku Brookings, Kerry pa je danes kljub vsem nasprotnim dokazom zatrjeval, da mirovni proces, v katerem je Indyk igral ključno vlogo, še ni mrtev. "ZDA ostajajo zavezane ne le miru, ampak tudi obnovitvi procesa, ko bosta sprti strani našli pot nazaj do resnih pogajanj," je sporočil Kerry.

Kerry je lani julija prepričal izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, da se vrneta za pogajalsko mizo. Upanje je trajalo nekje do aprila, ko je Izrael naznanil, da bo zgradil 700 novih naselbin na zasedenem Zahodnem bregu in prekinil proces izpuščanja palestinskih zapornikov. Abas pa se je vrnil k prizadevanjem za mednarodno priznanje palestinske države mimo ZDA in Izraela.

V Veliki Britaniji rojen in v Avstraliji vzgojen Indyk je dobil ameriško državljanstvo leta 1993, ko se je pridružil administraciji predsednika Billa Clintona. Pred tem je delal v izraelski lobistični organizaciji Ameriško-izraelski odbor za javno politiko. Dvakrat je bil veleposlanik ZDA v Izraelu in se poskusil kot posrednik za mir tudi pri Clintonu.

S svojim delom je razjezil predvsem Izraelce, ker se ni postavil povsem na njihovo stran. Z izjavo, ki so jo navedli izraelski mediji, da je za polom zadnjega kroga pogajanj kriv predvsem Netanjahu, ki se noče premakniti niti za centimeter, pa je bilo njegovega posredovanja konec.