Revija Reporter
Svet

Ameriški obveščevalci vztrajajo, da so Rusi pomagali Trumpu

STA

6. jan. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Rusijo opisujejo kot "kibernetskega igralca, ki predstavlja veliko grožnjo ameriški infrastrukturi in omrežjem".

Visoki predstavniki ameriških obveščevalnih služb so na današnjem zaslišanju v ameriškem kongresu poudarili, da so Rusi pri vdiranju v računalniške sisteme v zadnjih letih postali vse bolj agresivni. Vdiranje v računalnike demokratske stranke je bilo le del ruske kampanje vmešavanja v predsedniške volitve.

Zaslišanje odbora za oborožene sile so sklicali, da bi dobili boljši vpogled v računalniške vdore Rusije, ki jo ZDA obtožujejo vpletanja v ameriške predsedniške volitve, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Šlo je za kampanjo na več straneh. Vdiranje je bilo le del te, drugi načini so bili propaganda, podajanje lažnih informacij, lažne novice," je dejal nacionalni direktor za obveščanje James Clapper. Poleg njega sta pričala še direktor Agencije za nacionalno varnost (NSA) Michael Rogers in državni podsekretar za obveščevalne dejavnosti Marcel Lettre.

"V zadnjih letih smo opazili, da je Kremelj prevzel bolj agresivno kibernetsko držo," so trije predstavniki ameriških obveščevalnih služb dejali v skupni izjavi za javnost, ki so jo objavili tik pred zaslišanjem.

V njej so Rusijo opisali kot "kibernetskega igralca, ki predstavlja veliko grožnjo ameriški infrastrukturi in omrežjem".

V izjavi so ponovili besede ameriškega predsednika Baracka Obame, da so računalniške vdore med ameriškimi predsedniškimi volitvami odobrili "najvišji predstavniki Rusije".

Predsednik odbora za oborožene sile John McCain je pozval k ustanovitvi posebne komisije, ki bo preiskovala obtožbe računalniških vdorov Rusije.

Clapper je dejal, da bodo glavne ameriške obveščevalne agencije naslednji teden objavile novo poročilo in razkrile podrobnosti ugotovitev. "Menim, da mora javnost izvedeti čim več," je dejal.

Predstavniki obveščevalnih služb so tudi povedali, da kitajska vlada še naprej izvaja kibernetske vohunske operacije za ZDA ter ameriškimi podjetji in organizacijami, čeprav je kitajski predsednik Xi Jinping leta 2015 obljubil, da bo Kitajska s tem prenehala. "Peking še naprej vohuni za ameriško vlado, našimi zavezniki in podjetji," menijo v treh ameriških obveščevalnih službah.