nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriški general, obtožen spolnega napada, se je izvlekel brez zaporne kazni

Deli na:
Ameriški general, obtožen spolnega napada, se je izvlekel brez zaporne kazni

Foto: Reuters

Vojaški sodnik polkovnik James Pohl je v četrtek brigadirju Jeffu Sinclairu izrekel denarno kazen 20.000 dolarjev in mu izrekel opomin v primeru pregona zaradi spolnega napada podrejene stotnice. Proces proti generalu v oporišču Fort Bragg v Severni Karolini je v ZDA zelo odmeval.

Brigadirja Sinclaira je stotnica obtožila, da jo je dvakrat prisilil v oralni spolni odnos. Vojak in vojakinja sta sicer imela dlje časa trajajoče ljubezensko razmerje. General je trdil, da stotnica ni hotela prekiniti razmerja in se mu je maščevala s tožbo zaradi spolnega napada, zaradi česar je 51-letnemu Sinclairju uvodoma grozila obsodba na dosmrtni zapor.

Njegovi odvetniki so uspešno napadli kredibilnost tožnice in prvi tožilec je celo hotel zavreči primer, ker je ugotovil, da mu je domnevna žrtev lagala glede nekaterih ključnih podrobnosti. Vendar pa nadrejeni tožilcu niso dovolili zavreči primera, kar ga je tako potrlo, da se je zapil in razmišljal o samomoru. Potem so našli novega tožilca, ki je primer peljal naprej.

Pregon generala je potekal sredi napetega političnega ozračja zaradi številnih primerov spolnih napadov v vrstah oboroženih sil ZDA. Zvezne senatorke so vodile pobudo za spremembo zakonodaje, kar jim je uspelo le deloma. Ko se je general s tožilstvom hotel dogovoriti o priznanju manj resnih kaznivih dejanj v zameno za nižjo kazen, so tožilci dobili navodilo nadrejenih, da se ne smejo pogajati.



To je prišlo do sodnika Pohla in primer je padel v vodo. Generalu je tudi po priznanju manjših kaznivih dejanj, kot je prešuštvo, ki je v vojski kaznivo, in neprimerne odnose z drugimi vojakinjami, grozila kazen do 20 let zapora. Ker pa je prišlo do nedovoljenega poseganja politike v vojaško sodstvo, so se odvetniki in tožilci dogovarjali znova in prišli do 18 mesecev zaporne kazni.

Sodnik Pohl je tudi to kazen odpravil in general je šel v četrtek na prostost. "Zaupal sem v sistem, ki se je znova dokazal," je dejal Sinclair in dodal, da gre domov objet ženo in otroke. Odziv politike pa je bil nasproten. Demokratska kongresnica iz Kalifornije Jackie Speier je sporočila, da gre za norčevanje iz pravosodja in nov dokaz, kako na psu je vojaško pravosodje.

Sinclair je bil doslej najvišji častnik v ZDA, ki so ga preganjali zaradi spolnega napada. V četrtek je napovedal upokojitev, najhuje, kar ga lahko še čaka, pa je, da mu disciplinska komisija ob tem zniža čin, kar bo pomenilo nižjo pokojnino.