386253406_17923812026784758_2766310914979407498_n Svet24.si

V Postojni pogrešano osebo našli mrtvo

Sinji lebduh Svet24.si

V Sloveniji opazili zelo redko vrsto ptice

Irena Šinko Necenzurirano

Zadnji razpis ministrice Šinko: za svetovalca ...

cerkev Reporter.si

Duhovnik naj bi se zaljubil v zdravnico: zaradi ...

doncic porsche Ekipa24.si

Se šali?! Kek razkril, da je za noro ceno na ...

nejc-krevs Odkrito.si

Nejc Krevs: BLIŠČ IN BEDA

ante simundza maribor Ekipa24.si

Ante Šimundža bo debitiral na tekmi z Muro, o ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriškega jamarja po devetih dneh rešili iz 1000 metrov globoke turške jame

Deli na:
Ameriškega jamarja po devetih dneh rešili iz 1000 metrov globoke turške jame

Ameriški jamar Mark Dickey - Foto: YouTube

Na jugu Turčije so danes po devetih dneh iz 1000 metrov globoke jame uspeli rešiti ameriškega jamarskega raziskovalca Marka Dickeyja, ki je na odpravi utrpel krvavitev želodca. Jamarja so uspeli po zapleteni reševalni akciji iz jame rešiti malo po polnoči in so ga še pravočasno predali v zdravstveno oskrbo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Turška zveza jamarskih raziskovalcev je na družbenem omrežju X zapisala, da so uspešno končali operacijo reševanja, in se zahvalila vsem, ki so sodelovali. Po poročanju medijev se Dickey glede na razmere počuti dobro.

Američan velja za priznanega speleologa in je bil del mednarodne ekipe raziskovalcev, ki so na jugu države raziskovali jamo Morca. 40-letnik je 2. septembra na 1250 metrih globine nepričakovano utrpel krvavitev želodca. Kolegi so ga takrat uspeli spraviti do tabora na 1000 metrih globine. Že prejšnji teden so se do njega v jamo uspeli prebiti zdravniki, ki so mu med drugim morali dati transfuzijo krvi.

Reševalna operacija je bila zelo kompleksna, saj je bilo treba do površja prečkati kar nekaj zelo ozkih delov, medtem ko je bil Dickey na posebnih nosilih. Ponekod so ga morali iz jame vleči vertikalno. Pomočniki so tako Dickeyja iz jame prenašali zelo počasi. Vedno znova pa so se morali ustavljati v začasnih taborih, da se je Američan spočil. Čeprav so sprva računali, da bo reševalna akcija trajala okoli 14 dni, so jo zaradi intenzivnega dela reševalcev uspešno končali prej.

Pri operaciji je sodelovalo več kot 150 mednarodnih reševalcev, med drugim iz Italije in Madžarske.