Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriške prevare in Gravitacija s po desetimi nominacijami za oskarje

Deli na:
Ameriške prevare in Gravitacija s po desetimi nominacijami za oskarje

Foto: Reuters

V tekmi za oskarje vodita filma Ameriške prevare in Gravitacija s po desetimi nominacijami. Z eno manj jima sledi 12 let suženj. Vsi so nominirani tudi za oskarja za najboljši film, poleg njih pa še Kapitan Philips, Dallas Buyers Club, Ona, Nebraska, Philomena in Volk z Wall Streeta, so sporočili z ameriške Akademije filmskih umetnosti in znanosti.

Za oskarja za najboljšo režijo se bodo na podelitvi, ki bo 2. marca v Dolby Theatre v Los Angelesu, potegovali David O. Russle za Ameriške prevare, Alphonso Curaon za Gravitacijo, Alexander Payne za Nebrasko, Steve McQueen za 12 let suženj ter Martin Scorsese za Volka z Wall Streeta.

Za kipec za najboljšo žensko glavno vlogo se bodo potegovale Amy Adams v Ameriških prevarah, Cate Blanchett v Otožni Jasmine, Sandra Bullock v Gravitaciji, Judi Dench v Philomeni ter Meryl Streep v Avgust: okrožje Osage.

Nominirani igralci za glavne vloge so Christian Bale v Ameriških prevarah, Bruce Dern v Nebraski, Leonardo DiCaprio v Volku z Wall Streeta, Chiwetel Ejiofor v 12 let suženj ter Matthew McConaughey v Dallas Buyers Club.

Za najboljšo stransko vlogo so nominirane Sally Hawkins v Otožni Jasmine, Jennifer Lawrence v Ameriških prevarah, Lupita Nyong'o za 12 let suženj, Julia Roberts v Avgust: okrožje Osage ter June Squibb v Nebraski.


Med igralci so za oskarja za najboljšo moško stransko vlogo nominirani Barkhad Abdi v Kapitanu Phillipsu, Bradley Cooper v Ameriških prevarah, Michael Fassbender v 12 let suženj, Jonah Hill v Volku z Wall Streeta in Jared Leto v Dallas Buyers Club.

Za tujejezičnega oskarja so nominirani filmi Alabama Monroe iz Belgije, Neskončna lepota iz Italije, Lov iz Danske, The Missing Picture (Manjkajoča podoba) iz Kambodže ter palestinski film Omar.

Med originalnimi scenariji se bodo za kipec ameriške akademije potegovali Ameriške prevare, Otožna Jasmine, Dallas Buyers Club, Ona in Nebraska, med scenariji po predlogah pa Pred polnočjo, Kapitan Phillips, Philomena, 12 let suženj in Volk z Wall Streeta.

Za oskarja za najboljši animirani film so nominirani Krudovi, Jaz, baraba 2, Ernest in Celestina, Ledeno kraljestvo ter The Wind Rises (Veter se dviga).

Nominacije sta na prireditvi v Los Angelesu predstavila igralec Chris Hemsworth in predsednica ameriške Akademije za filmske umetnosti in znanosti Cheryl Boone Isaacs. Podelitev 2. marca bo vodila Ellen DeGeneres.