Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Oskarji: 12 nominacij za Povratnika, 10 za Pobesnelega Maksa

Deli na:
Oskarji: 12 nominacij za Povratnika, 10 za Pobesnelega Maksa

Foto: Blitz

Film režiserja Alejandra Gonzaleza Inarrituja Povratnik z Leonardom DiCapriom v glavni vlogi, ki pripoveduje zgodbo o preživetju v ameriški divjini, je z 12 nominacijami glavni favorit letošnje 88. podelitve nagrad Ameriške akademije filmskih znanosti in umetnosti, ki bo 28. februarja.

Povratnik je prednjačil tudi na nedavni podelitvi nagrad Združenja tujih dopisnikov Hollywooda, kjer je osvojil zlati globus za najboljši dramski film, Inarritu in DiCaprio pa sta osvojila nagradi za režijo in igro.

Nominacije so objavili danes zgodaj zjutraj v Los Angelesu. Nekoliko presenetljivo z desetimi nominacijami sledi zadnji v vrsti filmov o pobesnelem šoferju Maksu - Pobesneli Maks: Cesta besa. Dobitnik letošnjega globusa za komedijo ali glasbeni film Marsovec pa je dobil sedem nominacij.

Nominirance za oskarje so danes naznanili režiserja Guillermo del Toro in Ang Lee, igralec John Krasinski in predsednica akademije Cheryl Boone Isaacs. Med drugim so razočarali lezbično romanco Carol in film o policijskem nasilju Straight Outta Compton - Zgodba o N.W.A. ter Vojno zvezd Sila se prebuja, ki niso bili uvrščeni v izbor za najboljše filme.

Carol je po nominacijah veljala za tiho favoritko zlatih globusov, vendar je na koncu ostala praznih rok. Ameriški kritiki so že opazili, da je letošnja podelitev oskarjev neke vrste vrnitev v zgodovino, saj na njej spet prevladujejo beli moški.

Nominacije za najboljši film so prejeli Velika poteza, Most vohunov, Brooklyn, Pobesneli Maks, Marsovec, Povratnik, Soba in Spotlight. Na nagrade za režijo upajo Adam McKay (Velika poteza), George Miller (Pobesneli Maks), Alejandro Gonzalez Inarritu (Povratnik), Lenny Abramson (Soba) in Tom McCarthy (V žarišču).

Mattu Damonu (Marsovec) in Leonardu DiCapriu (Povratnik) družbo delajo Bryan Cranston (Trumbo), Michael Fassbender (Steve Jobs), Eddie Redmayne (Dansko dekle), pri igralkah pa na oskarja upajo Cate Blanchett (Carol), Brie Larson (Soba), Jennifer Lawrence (Joy), Charlotte Rampling (45 let), Saoirse Ronan (Brooklyn).

Nominacijo za najboljšo stransko moško vlogo so dobili Sylvester Stallone (Creed), pa tudi Christian Bale (Velika poteza), Tom Hardy (Povratnik), Mark Ruffalo (Spotlight) in Mark Rylance (Most vohunov).

Med igralkami pa na pozlačeni kipec računajo Jennifer Jason Leigh (The Hateful Eight), Rooney Mara (Carol), Rachel McAdams (V žarišču), Alicia Vikander (Dansko dekle) in Kate Winslet (Steve Jobs).

Oskarje za scenarije bodo podeljevali v dveh kategorijah in sicer za izvirne ter prirejene. Alex Garland je v kategoriji izvirnih scenarijev dobil nominacijo za film Ex Machina, Pete Docter, Meg LeFauve in Josh Cooley za Vrvež v moji glavi, Josh Singer in Tom McCarthy za V žarišču ter Jonathan Herman in Andrea Berloff za Straight Outta Compton - Zgodba o N.W.A.

Med nominiranci za najboljšo priredbo scenarija pa so Charles Randolph in Adam McKay (Velika poteza), Nick Hornby (Brooklyn), Phyllis Nagy (Carol), Drew Goddard (Marsovec), Emma Donoghue (Soba) in Matt Charman, Ethan Coen ter Joel Coen (Most vohunov).

Za tujejezične filme so nominirani danski film o afganistanski vojni Vojna, madžarski film o holokavstu Savlov sin, ki je dobil letošnji zlati globus, kolumbijski film o Amazoniji Embrace the Serpent, jordanski film Volk in francoski film, posnet v Turčiji, Mustang.

Nominacije za animirani film pa so dobili Bacek Jon, Anomalisa, Vrvež v moji glavi, Boy and the World in When Marnie Was There.