Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriška vera v boga in čudeže upada

Deli na:
Ameriška vera v boga in čudeže upada

Foto: Reuters

Zadnja anketa inštituta Harris ugotavlja, da 74 odstotkov Američanov verjame v boga, vendar je to osem odstotkov manj kot pred štirimi leti. Nazaduje tudi vera v čudeže, nebesa in pekel, Jezusa kot sina božjega, deviško rojstvo in dušo. Obenem pa je malce porasla "vera" v Darwinovo teorijo evolucije.

V čudeže verjame 75 odstotkov Američanov, kar je štiri odstotke manj kot leta 2005. Popolno neomajno prepričanje, da bog obstaja, je v desetih letih nazadovalo s 66 na 54 odstotkov. Vera v nebesa je v osmih letih nazadovala za sedem na 72 odstotkov, vera v nebesa za osem na 68 odstotkov, v Jezusa kot sina božjega za štiri na 68 odstotkov, vera v preživetje duše po smrti za pet na 64 odstotkov, vera v hudiča in pekel za štiri na 58 odstotkov, vera v deviško rojstvo Jezusa za tri na 57 odstotkov in vera v Kristusovo vstajenje za pet na 68 odstotkov.

Charlesu Darwinu in njegovi evolucijski teoriji sedaj verjame 47 odstotkov Američanov, kar je pet odstotkov več kot leta 2005. V Darwina verjame 36 odstotkov republikancev, 51 odstotkov neodvisnih in 52 odstotkov demokratov. Od leta 2007 pa se je podvojil delež Američanov, ki niso niti najmanj verni, in to z 12 na 23 odstotkov. Zelo vernih jih je 19 odstotkov, bolj ali manj vernih pa 40 odstotkov.



V obstoj boga je povsem prepričanih 70 odstotkov temnopoltih Američanov, 65 odstotkov republikancev, 62 odstotkov starejših, 61 odstotkov južnjakov in 60 odstotkov z največ srednješolsko izobrazbo. Zanimiva je tudi ugotovitev ankete glede božjega spola. Za 39 odstotkov Američanov je bog nedvomno moški, za 31 odstotkov bog nima spola, za deset odstotkov je dvospolnik, le za odstotek pa je bog ženska. V moškost boga bolj verjamejo ženske kot moški (43 odstotkov oziroma 34 odstotkov).

Obenem 42 odstotkov Američanov verjame v duhove, 36 odstotkov v tako imenovani kreacionizem, oziroma kvaziznanost o nastanku sveta, enak odstotek pa verjame tudi v neznane leteče predmete. Dobra novica za ženske, ki so jih v času nastajanja ZDA podobno kot v Evropi zažigali po grmadah, je, da v čarovnice verjame le še 26 odstotkov Američanov. Še manj, 24 odstotkov, pa jih verjame v reinkarnacijo oziroma da so bili v preteklem življenju nekaj drugega in bodo spet v prihodnjem.