Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriška javnost proti posredovanju v Siriji

Deli na:
Ameriška javnost proti posredovanju v Siriji

Foto: Reuters

Anketa centra Pew ugotavlja, da 48 odstotkov Američanov nasprotuje zračnim napadom proti Siriji, podpira pa jih le 29 odstotkov. Proti vojaški akciji se je posredno izrekel tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, sirski veleposlanik pri ZN Bašar Džafari pa je za CNN dejal, da je njegova miroljubna država žrtev mednarodne agresije.

Američani so po Iraku in Afganistanu utrujeni od vojn, kar kažejo ankete in kar navsezadnje govori tudi predsednik ZDA Barack Obama, ki doslej ni pokazal nobene volje, da se vplete v državljansko vojno v Siriji. Zato je tudi zaprosil kongres za dovoljenje za omejeno akcijo proti režimu Bašarja Asada zaradi uporabe kemičnega orožja.

Druge ankete so doslej pokazale, da bi večina Američanov podprla vojaško akcijo proti Siriji brez tveganja življenj ameriških vojakov in tudi anketa Pew nakazuje nekaj podobnega, čeprav takšno vprašanje ni bilo zastavljeno. Kar 61 odstotkov udeležencev ankete je proti zračnim napadom, ker so prepričani, da bo to vodilo v globlje in bolj dolgoročno posredovanje v državljanski vojni.

Proti vojaški akciji brez odobritve Varnostnega sveta ZN ostaja tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, ki je na včerajšnji novinarski konferenci pred odhodom v Rusijo na vrh G20 dejal, da mora urejanje krize v Siriji potekati v okviru ustanovne listine ZN.

Ban se sicer ni jasno izrekel proti vojaški akciji in je hkrati znova obsodil uporabo kemičnega orožja. Dejal je, da inšpektorji ZN, ki so preiskali obtožbe o kemičnem orožju, delajo s polno paro pri izdelavi poročila. Za ZDA to poročilo ni pomembno, saj trdijo, da imajo dokaze, da je kemično orožje 21. avgusta uporabil vladajoči režim in pri tem pobil več kot 1000 ljudi, od tega več kot 400 otrok.



Veleposlanik Sirije Džafari pa se je včeraj besedno spopadel z novinarko CNN Christiane Amanpour, ki mu ni dovolila, da bi Sirijo primerjal z Irakom. Džafari je trdil, da se dogaja podoben scenarij kot pri Iraku, ko so ZDA sprožile vojno na podlagi napačnih informacij. Spomnil je na neslaven nastop državnega sekretarja Colina Powella v ZN, ki je predstavil neobstoječe dokaze o iraškem orožju za množično uničenje.

Amanpourjeva ga je opozorila, da je velika razlika med obema primeroma, saj Irak ni imel kemičnega orožja, Sirija pa ga ima. Džafari je nato potrdil, da je bilo uporabljeno kemično orožje, vendar pa naj bi ga uporabili uporniki. Amanpurjeva je odvrnila, da je to lep zgodovinski presedan. Namreč, da ljudje uplinjajo sami sebe, da izzovejo reakcijo zahoda.

Džafari je med pogovorom trdil, da je Sirija majhna in miroljubna država in ne razume zakaj se ZDA spravljajo nanjo. ZN so sicer v ponedeljek sporočili, da je bilo v tej majhni in miroljubni državi v dveh letih pobitih več kot 100.000 ljudi, brez domov pa jih je ostalo kar 6,2 milijona. Od tega sta dva milijona pobegnila čez mejo.

V senatnem odboru za mednarodne odnose trenutno poteka zaslišanje državnega sekretarja Johna Kerryja, obrambnega ministra Chucka Hagela in načelnika štaba združenih poveljstev generala Martina Dempseyja, ki pojasnjujejo zakaj je potrebno ukrepati. Zaslišanje so prekinili protestniki proti vojni in Kerry je dejal, da je pred skoraj tremi desetletji mislil enako, zato pa imajo sedaj to debato, ki je v času vietnamske vojne niso imeli.