koktail Dobra karma

Smrtonosni koktalj, ki ga uživamo vsi: mešanica ...

motoristka, kanalizacija Svet24.si

VIDEO: Motoristka trčila v avtomobil, nato jo je ...

01-UVODNA mladi bojan pozar foto Arhiv zveze komunistov slovenije Reporter.si

Od Komunista do Evrope: kako je Bojan Požar ...

Ante Guberac Svet24.si

Dinastija Guberac: Oče in sin, ki rešujeta čast...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

sara-rutar Njena.si

Zakaj Sara Rutar prekipeva od sreče?

Svet

"Amerika se je spremenila v deželo zla," je v manifestu zapisal Savdijec, ki je moril v ameriški bazi

Deli na:
"Amerika se je spremenila v deželo zla," je v manifestu zapisal Savdijec, ki je moril v ameriški bazi

V oporišču Pensacola dela 16.000 pripadnikov ameriške vojske in več kot 7000 civilistov. - Foto: Profimedia

Savdijec, ki je v petek v oporišču ameriških mornariških zračnih sil na Floridi v strelskem napadu ubil tri ljudi, naj bi pred napadom objavil manifest, v katerem je ZDA obsodil kot "deželo zla". Po streljanju, ki je poleg smrtnih žrtev terjalo še osem ranjenih, je policija napadalca ubila.

Napadalec je bil bil v oporišču na šolanju. Po poročanju ameriških medijev je šlo za podporočnika letalskih sil Savdske Arabije Mohameda Saeda Alšamranija. V streljanju je uporabil ročno pištolo. Zvezna policija FBI še ni razkrila motiva za napad, naj pa bi preiskovali povezave s terorizmom.

Skupina SITE, ki spremlja džihadistične medije, je sporočila, da je napadalec pred napadom na Twitterju objavil kratek manifest.

"Sem proti zlu, Amerika pa se je cela spremenila v deželo zla," je zapisano v sporočilu. Pisec dodaja še, da Američanov ne sovraži zaradi njihovih svoboščin, temveč ker da "vsak dan podpirajo, financirajo in izvajajo zločine ne le proti muslimanom, ampak proti človečnosti".


Preiskovalci sicer po poročanju medijev, ki jih navaja francoska tiskovna agencija AFP, še ugotavljajo, ali je manifest dejansko napisal napadalec iz vojaškega oporišča Pensacola na Floridi.

Strelec je bilo sicer eden izmed nekaj sto tujih študentov v oporišču, kjer deluje tudi center za usposabljanje mornariških pilotov. V pilotski šoli se šolajo tudi častniki zavezniških letalskih sil. Po napadu so prijeli šest Savdijcev, vključno s tremi, ki so snemali napad, je poročal New York Times.

Savdski kralj Salman je v telefonskem pogovoru z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom izrazil sožalje, obsodil napad in zatrdil, da napadalec "ne predstavlja savdskega naroda".

Savdska Arabija je ključni zaveznik ZDA na Bližnjem vzhodu in državi že dolga leta izvajata programe vojaških izmenjav. Streljanje je po poročanju BBC že sprožilo vprašanj o preverjanju tujega vojaškega osebja, ki je napoteno v ZDA na šolanje.

Loading...