miha krusic 1 Dobra karma

Miha Krušič iskreno: 'Če bi lahko, bi bil samo ...

1_vili resnik Svet24.si

Vili Resnik pravi, da se zdaj lahko končno ...

NOV20200709_GIL7277 Reporter.si

Najbolj eklatanten primer sprevrženega ...

Erjavec Svet24.si

FOTO: Ni bilo hladno le pivo, ki ga je užival ...

Mike pompeo Necenzurirano

Ameriški postroj slovenskih energetskih ...

kadunc Odkrito.si

Direktor RTV SLO: Nujno potrebujemo nadomestno ...

moaj-slovenija Njena.si

Okradli Alenko Košir

Svet

Američani se spominjajo terorističnih napadov 11. septembra

Deli na:
Američani se spominjajo terorističnih napadov 11. septembra

Foto: Reuters

Američani se bodo danes spomnili najhujših terorističnih napadov na svojem ozemlju, v katerih je 11. septembra 2001 umrlo skoraj 3000 ljudi. Spominske slovesnosti bodo letos bolj zadržane kot prejšnja leta.

Vodja mednarodne teroristične mreže Al Kaida Osama bin Laden je mrtev že leto in pol, vojna v Iraku se je za ZDA končala in Američani čakajo tudi na konec vojne v Afganistanu. Na stroge varnostne ukrepe so se že navadili in pred predsedniškimi volitvami jih terorizem in varnost tokrat ne zanimata toliko kot gospodarski položaj.

Predsednik Barack Obama bo s prvo damo Michelle zjutraj po krajevnem času na južni trati Bele hiše z minuto molka počastil spomin na žrtve, nato se bosta odpravila na spominsko slovesnost v Pentagon ter kasneje še v vojaško bolnišnico Walter Reed.

Podpredsednik Joseph Biden bo obiskal Shanksville v Pensilvaniji, kjer spominske slovesnosti potekajo že od sobote, republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney pa namerava obiskati 4000 pripadnikov nacionalnih gard na konferenci v Nevadi. V New Yorku bo Belo hišo zastopala ministrica za domovinsko varnost Janet Napolitano.

Kot vedno bo največja slovesnost v New Yorku. Družinski člani bodo brali imena žrtev vseh štirih napadov leta 2001 in imena osmih žrtev terorističnega napada na WTC leta 1993. Zazvonili bodo cerkveni zvonovi, ob mraku pa bodo prižgali reflektorja v spomin na porušeni stolpnici.

Loading...