kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Američani se poslavljajo od Busha starejšega

Deli na:
Američani se poslavljajo od Busha starejšega

Foto: Reuters

Krsta s pokojnim predsednikom ZDA Georgeom Bushem starejšega je v ponedeljek iz Teksasa s predsedniškim letalom pripotovala v prestolnico ZDA Washington, nakar so jo z vsemi ceremonijami prepeljali v rotundo kongresne palače, kjer bo na ogled in v slovo do srede zjutraj.

Bushevo truplo je na pot iz Teksasa pospremila salva iz 21 topov, na podoben način pa so ga pričakali tudi pred kongresom, kjer je očeta pozdravil sin 43. predsednik ZDA George Bush mlajši, drugi člani družine in znani ameriški politiki. Predsednik ZDA Donald Trump je sredo razglasil za nacionalni dan žalovanja, v Nacionalni katedrali pa bo potekal državniški pogreb, prvi po smrti nekdanjega predsednika Geralda Forda leta 2006. Prišla bosta tudi Trump in prva dama Melania.

Slovesno je bilo že v ponedeljek, ko je najprej kongresni kaplan Patrick Conroy opisal življenjsko pot nekdanjega predsednika, ki je umrl v petek v starosti 94 let. Bush je bil vojaški pilot med drugo svetovno vojno, kongresnik, veleposlanik pri ZN in na Kitajskem, direktor Cie, podpredsednik in predsednik ZDA od leta 1989 do leta 1993. "Tu leži velik človek, nežna duša, izpopolnjena milina," je dejal odhajajoči predsednik predstavniškega doma Paul Ryan.

Lepe besede o Bushu sta izrekla tudi vodja senatne večine Mitch McConnell in podpredsednik ZDA Mike Pence. Bodoča predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je skupaj z vodjo demokratov v senatu Chuckom Schumerjem položila venec in si brisala solze po pogovoru z Bushem mlajšim.

Politični Washington pa razmišlja, kam so prišli od časov, ko je državo vodil pokojnik, pa do danes, ko jo vodi Trump, ki je popolno nasprotje človeka od katerega se poslavljajo. Trump je za prevoz trupla sicer dal na voljo predsedniško letalo, ki za to priložnost nosi ime Posebna zračna misija 41. Zastave bodo po ZDA visele na pol droga 30 dni.

Formalne pogrebne procesije po mestu Washington ne bo in Busha bodo v sredo vrnili v Teksas. Posebna slovesnost bo potekala v cerkvi, ki jo je obiskoval v Houstonu - episkopalni cerkvi Sv. Martina. Pokopali ga bodo na kampusu univerze Texas A&M, kjer je njegova predsedniška knjižnica v College Pointu. Tam je že pokopana njegova soproga Barbara Bush in njuna hči Robin, ki je leta 1953 umrla za levkemijo, stara le tri leta.



V Teksasu so v nedeljo študenti in drugi množično obiskali predsedniško knjižnico in polagali cvetje pod kip pokojnika pri knjižnici in tudi v parku v središču Houstona. Ljudje se Busha starejšega spominjajo kot prijaznega in velikodušnega človeka.

Spominjajo se ga tudi po smislu za humor, saj je znal šale na svoj račun dobro prenesti, med drugim zaradi pisanih nogavic po katerih je bil znan. Na pogreb svoje žene je na primer prišel z nogavicami na katerih so bile prikazane knjige, ker se je pokojnica zavzemala za izobraževanje. Pisane nogavice je nosil ob številnih priložnostih in tudi pokopali ga bodo podobno s posebnimi nogavicami, na katerih je prikazana njegova življenjska pot.

Župan Houstona Sylvester Turner je ljudem naročil, naj v spomin na pokojnika nosijo podobno živahne barve na nogah.

Klub nekdanjih predsednikov ZDA se je sedaj skrčil na le štiri. Pri življenju so še Jimmy Carter, ki je bil na položaju pred Bushem starejšim, Bill Clinton, Barack Obama in pokojnikov sin George Bush mlajši.

Američane je ganila tudi podoba pokojnikovega psa, ki jo je v nedeljo zvečer objavil na Twitterju tiskovni predstavnik družine Bush Jim McGrath. Fotografija s pripisom misija dokončana prikazuje rumenega labradorca, ki žalostno drema pred krsto. Bush je Sullyja dobil šele junija in od takrat sta bila vedno skupaj. Podarila mu ga je veteranska organizacija VetDogs.