julia roberts 1 Odkrito.si

Julie Roberts sorodniki njenega moža na začetku ...

meduza, cornwall Svet24.si

FOTO: Posneli meduzo, veliko kot človek

Nal Husič Petisvet.si

Nal Husić: karte kažejo, kako nas 'luna gunca'

miro cerar bmw Svet24.si

Poklukar v parlamentu razkril Cerarjevo veliko ...

severina Svet24.si

FOTO: Severina, imaš res 47 let?

wabra nina-mjp Njena.si

Znana Slovenka zaradi bolezni prestala težko ...

Nika Zorjan 3 Njena.si

Ta lepotica je sestra Nike Zorjan!

Svet

Američani pripravili obtožnico zoper Assangea

Deli na:
Američani pripravili obtožnico zoper Assangea

Foto: Reuters - Odzivi na objavo so mešani.

Ameriško tožilstvo je spisalo tajno obtožnico proti ustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu, razkriva elektronska pošta ameriške varnostne družbe Stratfor, ki jo je objavil WikiLeaks. O tem govori interno dopisovanje med analitiki in podpredsednikom družbe Fredom Burtonom, je danes poročal avstralski časnik Sydney Morning Herald.

"Imamo zapečateno obtožnico proti Assangeu," piše elektronskem sporočilu s 26. januarja lani. Kot poroča Sydney Morning Herald, je bil komentar odgovor na poročanje medijev o preiskavi proti WikiLeaksu v ZDA.

Avstralski časnik, ki ima v dogovoru z WikiLeaksom dostop do elektronske pošte Stratforja, je poročal, da je informacijo dobil skupaj s prošnjo, naj je ne objavi, ker ima Burton tesne stike z ameriškimi obveščevalci in organi pregona, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Julian Assange, ki je avstralski državljan, čaka na sodbo britanskega vrhovnega sodišča o njegovi pritožbi na odločitev o izročitvi Švedski, kjer je obtožen posilstva in spolnega nadlegovanja. Assange trdi, da so obtožbe proti njemu politično motivirane in povezane z dejavnostmi WikiLeaksa.Assange se boji, da bi njegova izročitev Švedski odprla pot izročitvi ZDA, kjer mu grozi obtožnica zaradi objave skrivnih vojaških dokumentov, ki jih je WikiLeaksu priskrbel ameriški vojak Bradley Manning.

Assangeova avstralska odvetnica Jennifer Robinson je danes izjavila, da bi se morala avstralska vlada postaviti za svojega državljana. "Pogledati moramo samo, kako ravnajo z Bradleyjem Manningom, ki je že več kot 600 dni zaprt v nečloveških in ponižujočih razmerah brez sojenja, da bi vedeli, kakšna usoda čaka Juliana, če bo izročen ZDA," je opozorila.

"Čas je, da avstralska vlada in avstralski narod začneta spraševati. On je avstralski državljan in si zasluži zaščito," je dodala Robinsonova.

Loading...