pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Google bo naslednji teden začel s fotografiranjem slovenskih ulic

Deli na:
Google bo naslednji teden začel s fotografiranjem slovenskih ulic

Foto: Reuters

Ameriški internetni velikan Google se bo na slovenske ulice z avtomobili za fotografiranje podal 9. julija, so danes sporočili iz družbe.

Googlovi avtomobili bodo s 360-stopinjsko prostorsko fotografsko tehniko fotografirali mesta, kot so Ljubljana, Maribor, Celje in Kranj, v prihajajočih mesecih pa bodo fotografije mest že objavljene na Googlovih spletnih zemljevidih.

Google bo vožnjo po Sloveniji začel po večjih slovenskih mestih (Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Novo mesto, Nova Gorica, Koper, Velenje, Domžale, Ptuj), nato pa nadaljeval z manjšimi mesti ter obrobji mest, so zapisali v izjavi za javnost.

Google bo s prvim dnem začetka vožnje Googlovih avtomobilov na spletni strani http://google.si/streetview tudi zagotavljal redno obveščanje o lokacijah svojih avtomobilov, k čemur ga zavezuje slovenska zakonodaja.

Aplikacija Street View, ki Googlov spletni zemljevid dopolnjuje s podrobnimi fotografijami ulic, cest in naravnih znamenitosti, je na voljo že v 50 državah, med drugim tudi v sosednji Italiji, Hrvaški in na Madžarskem.

Zaradi podrobnih posnetkov pa je fotografiranje ulic v mnogih državah sprožilo nasprotovanje in polemike glede pravice do zasebnosti. Čeprav pri Googlu z računalniškimi algoritmi zameglijo številke registrskih tablic in obraze naključnih mimoidočih, pa je marsikje po svetu prišlo do komičnih in tudi neprijetnih situacij - v Nemčiji so na primer starejšega moškega zalotili v nezavidljivem položaju, ko je gol lezel iz avtomobilskega prtljažnika.



Kot obljubljajo pri Googlu, bodo pri fotografiranju slovenskih ulic zagotovili visoko raven varovanja zasebnosti. "Za vse Street View fotografije bo Google še pred objavo zameglil obraze in registrske tablice vozil ter tako zagotovil varovanje zasebnosti."

Uporabniki bodo imeli tudi možnost, da lahko prijavijo morebitne napake oziroma naknadno sporočijo, katere dele fotografij je še potrebno zamegliti.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je v izjavi za javnost zapisala, da so bili v uradu pooblaščenca obveščeni o začetku fotografiranja s strani Googla. Ob tem pojasnjuje, da se je družba Google zavezala k sprejemu ukrepov za zmanjšanje posegov v zasebnost, do katerih neizogibno pride pri tovrstnih storitvah.

Med omenjene ukrepe sodijo: redno obveščanje o lokacijah Googlovih avtomobilov in več informacij o sami storitvi, zameglitev obrazov in registrskih tablic še pred objavo, mehanizem za sporočanje napak (gumb 'prijavi napako' na vsaki sliki), varnostni postopki in ukrepi za zavarovanje zajetih podatkov, izobraževanje voznikov in prilagajanje terminov in lokacij voženj ter drugi ukrepi.

"Z naborom omenjenih ukrepov se lahko zagotovi potrebno ravnotežje med pravicami posameznikov in uresničevanjem legitimnih interesov zasebnega sektorja," poudarja Pirc Musarjeva.