Revija Reporter
Svet

Američani od El Chapa terjajo 12,7 milijarde dolarjev, ki naj bi jih zaslužil s prodajo drog v ZDA

STA

6. jul. 2019 14:15 Osveženo: 14:17 / 06. 7. 2019

Deli na:

Ameriško tožilstvo je v petek sporočilo, da zahtevajo 12,7 milijarde dolarjev od obsojenega nekdanjega mehiškega kralja mamil Joaquina El Chapo Guzmana. Glede na grobe ocene je takšno vsoto mehiški mamilarski kartel zaslužil s preprodajo drog v ZDA, ameriške oblasti pa imajo pravico to zaseči, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glede na poziv tožilca Richarda Donoghue so oblasti upravičene, da zasežejo vso imetje, ki je povezano z mamilarskimi posli obsojenega.

Glede na cene za drogo, ki so jih navedle priče na sojenju, si je Guzman v 25 letih na vrhu kartela Sinaloa nabral okoli 11,8 milijarde dolarjev iz preprodaje kokaina, 846 milijonov dolarjev na račun marihuane in 11 milijonov dolarjev na račun heroina.

Ko so denar oprali, so z njim plačevali delavce in dobavitelje ter kupovali različno komunikacijo opremo, letala, podmornice in druga vozila.

ZDA ni treba dokazati, da je obsojeni sposoben plačati zahtevano vsoto, ampak potrebujejo le dokaz, da je vsoto možno zaseči, so še sporočili iz tožilstva.

Odvetnik El Chapa Jeffrey Lichtman je v odzivu pojasnil, da oblastem zaenkrat še ni uspelo najti niti penija od 12,7 milijarde dolarjev, ki naj bi jih zaslužil Guzman.

Guzmana je zvezna porota v Brooklynu februarja spoznala za krivega tihotapljenja mamil v ZDA. Kazen mu bodo izrekli 17. julija. Sodili so mu v ZDA, kamor ga je Mehika izročila po obljubi, da ga ne bodo obsodili na smrtno kazen. Pred tem je iz mehiških zaporov dvakrat pobegnil, domnevno s pomočjo podkupljenih paznikov.