stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Slovenija v žaklju ali ko je dovoljeno vse

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama: Ubili smo šefa talibanov mulo Mansurja

Deli na:
Obama: Ubili smo šefa talibanov mulo Mansurja

Foto: Getty Images

Ameriški predsednik Barack Obama je danes potrdil, da je bil v napadu ameriškega brezpilotnega letala v soboto v Pakistanu ubit vodja afganistanskih talibanov mula Aktar Mansur. Njegovo smrt je označil za pomemben mejnik v prizadevanjih za mir v Afganistanu.

"Z njegovo smrtjo smo odstranili vodjo organizacije, ki izvaja napade na ameriške in koalicijske sile ter je v vojni z afganistanskim ljudstvom in se povezuje z ekstremističnimi skupinami, kot je Al Kaida," je dejal Obama v izjavi, ki jo je objavila Bela hiša ob njegovem obisku v Vietnamu.

Uporne talibane je pozval k sodelovanju v mirovnih pogovorih o Afganistanu, saj je to edina pot, ki vodi v trajni mir in stabilnost, poroča nemška tiskovna agencija AFP.

Tudi generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je ocenil, da je s smrtjo Mansurja ustvarjena priložnost za napredek proti miru v Afganistanu.

Ameriški in pakistanski predstavniki so v nedeljo potrdili, da je bil mula Mansur ubit v napadu ameriškega brezpilotnega letala na njegov avtomobil ob meji z Afganistanom v pokrajini Balučistan. Talibani so njegovo smrt priznali in sporočili, da so sklicali vrhovni svet, ki sedaj odloča o njegovem nasledniku.

Afganistansko notranje ministrstvo je njegovo smrt označilo za hud udarec talibanom, ki bo izboljšal varnostne razmere v državi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mansur je vodenje afganistanskih talibanov prevzel avgusta lani, potem ko so objavili, da je umrl njihov dolgoletni voditelj mula Omar. Pod njegovim vodstvom so talibani v Afganistanu okrepili napade in dosegli največje vojaške uspehe od padca talibanskega režima leta 2001.

ZDA, Kitajska, Afganistan in Pakistan sicer že od januarja skušajo sprožiti mirovne pogovore med Kabulom in talibani, a brez večjega uspeha.