nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Američani imajo toliko vohunskih programov, da zanje potrebujejo enciklopedijo

Deli na:
Američani imajo toliko vohunskih programov, da zanje potrebujejo enciklopedijo

Foto: Reuters

Odbor za obveščevalne dejavnosti ameriškega senata je že leta 2013 začel sestavljati enciklopedijo množice različnih nadzornih, vohunskih in obveščevalnih programov vlade. Teh programov je toliko, da jih je že nemogoče učinkovito nadzirati, saj zanje ne vedo niti po agencijah vlade, kjer programi potekajo.

Enciklopedija ne bo v pravem smislu besede, saj vseh podatkov ne bodo nikoli zbrali v eni sami knjigi, ker naj bi bilo to premalo varno za ohranjanje skrivnosti. Malce boljši pregled pa naj bi le dobili, kar je nujno ob dejstvu, da je nekaj vohunskih programov tako skrivnostnih, da zanje ve le peščica ljudi.

Nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti ZDA James Clapper se je pred časom pošalil, da na svetu oziroma v vesolju obstaja le eno bitje, ki ima popoln nadzor nad ameriškimi vohunskimi programi in to je bog. Šala sploh ni daleč od resnice, saj so se razni programi, ki jih je bilo veliko že v času hladne vojne, po začetku vojne proti terorizmu razpasli kot gobe po dežju.

Senatorji, ki bi morali te programe nadzirati, so začeli informacije o njih dobivati šele po objavah nekdanjega sodelavca ameriške agencije za nacionalno varnost Edwarda Snowdena leta 2013. Nekdanje predsednica senatnega odbora za obveščevalne dejavnosti Dianne Feinsteinova je enciklopedijo naročila isto leto, ko je izvedela, da so vladni agenti prisluškovali telefonu nemške kanclerke Angele Merkel.

Domače programe nadzora naj bi senatorji dobro poznali, pomanjkljivo pa je njihovo poznavanje množice nadzornih programov za tujino, kjer agencije ne potrebujejo sodnih nalogov. Po menjavi senatnega vodstva v letošnjem letu, ko so na oblast prišli republikanci, je že kazalo, da enciklopedije ne bo, vendar je naslednik Feinsteinove Richard Burr iz Severne Karoline dovolil, da bo prišlo do njenega nastanka.