mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama Američanom: Nihče ne prisluškuje vašim telefonskim klicem

Deli na:
Obama Američanom: Nihče ne prisluškuje vašim telefonskim klicem

Foto: Reuters

Nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti ZDA James Clapper se je v četrtek zvečer najprej jezil zaradi uhajanja zaupnih informacij v javnost, nato pa je objavil nekatere podrobnosti dveh spornih programov, ki sta po trditvah vlade namenjena obrambi pred terorizmom. Na afero se je odzval tudi predsednik Obama.

Obama je v San Joseju v Kaliforniji, kjer je sicer zagovarjal svojo zdravstveno reformo, včeraj dejal, da programi nadzora NSA pomagajo preprečiti teroristične napade.

"Zmerni posegi v pravico do zasebnosti, ki so povezani s pridobivanjem podatkov o telefonskih klicih brez njihove vsebine so vredni rezultata," je dejal Obama in zagotovil, da nihče ne prisluškuje telefonskim klicem.

Predsednik ZDA pravi, da obveščevalci gledajo le telefonske številke in trajanje klica. Ne iščejo pa imen in ne gledajo vsebine, ampak se prebijajo skozi te podatke, ki lahko privedejo do določenih sledi, ki lahko oblastem pomagajo preprečiti teroristične naklepe. "Program ni tajen ampak zaupen in člani kongresa so s tem seznanjeni," je zagotovil Obama.

Clapper je vztrajal, da je zbiranje podatkov o telefonskih klicih v ZDA in komunikacijah preko interneta doma in na tujem zakonito, omejeno in nujno za obrambo pred terorizmom. Ostro je kritiziral uhajanje informacij v javnost in zagrozil, da bo zaradi tega trpela varnost Američanov.

Zadevo je sprožil britanski časnik Guardian, ki je v sredo objavil strogo zaupni nalog posebnega ameriškega sodišča za nadzor nad tujimi obveščevalci (Fisa), ki ga danes večinoma uporabljajo za potrjevanje tajnih nalogov v vojni proti terorizmu.

Sodni nalog ukazuje telekomunikacijskemu podjetju Verizon, da zbira in predaja podatke o telefonskih klicih v ZDA in v tujino.

"Nepooblaščeno objavljanje strogo zaupnega sodnega dokumenta grozi z dolgoročno in morda nepopravljivo škodo našim zmogljivostim za odkrivanje in odgovor na številne grožnje, s katerimi se sooča naša država," je sporočil Clapper glede objave časopisa Guardian.

V četrtek sta Guardian in ameriški časopis Washington Post razkrila tudi obstoj tako imenovanega programa "Prism" po katerem Agencija za nacionalno varnost (NSA) zbira podatke o uporabnikih interneta. Časopis Wall Street Journal pa je poročal o programu, ki zbira podatke o transakcijah s kreditnimi karticami. Odziva vlade na to razkritje še ni.


Clapper je sporočil, da se program nadzora izvaja s pooblastilom kongresa ter sodišča Fisa. Vlada ne sme kar tako vsevprek brskati za podatki, ampak lahko to počne le, če obstaja razumen sum na osnovi določenih dejstev, da je temelj za preiskavo povezava s tujo teroristično organizacijo.

"Le posebej izurjeno osebje ima dostop do podatkov," je zagotovil in dodal, da zbrane informacije potem nadzirata pravosodno ministrstvo in Fisa, pri čemer dejansko pregledajo le majhen del podatkov.

Razkritje informacij o vohunjenju za Američani in tujci ni sicer ničesar novega, saj je ameriška vlada s tem začela kmalu po terorističnih napadih 11. septembra 2001. Za tujci je NSA nenadzorovano vohunila od same ustanovitve, terorizem pa je ameriškim obveščevalcem s patriotskim zakonom razširil pooblastila tudi na domači teren.

Objava sodnega naloga in vse posledice, ki jih to prinaša, so za predsednika Baracka Obamo zelo nerodne. Leta 2008 je namreč kandidiral s platformo ostrega kritiziranja protiterorističnih ukrepov administracije Georgea Busha mlajšega, ki jih je potem prevzel in jih izvaja naprej.

Obama se javno zavzema za zaprtje taborišča Guantanamo in zagotavlja, da terorističnih osumljencev ne ugrabljajo in ne mučijo več. Krepko pa je povečal uporabo brezpilotnih letal za pobijanje osumljenih teroristov na tujem, med njimi tudi ameriških državljanov.

Obama ima zaradi tega več težav z levico kot republikanci. "Kdaj, koga in kje kličejo Američani po telefonu mora biti zasebna informacija. Zaradi razkritij bomo sedaj vsaj imeli resno debato v kongresu in po ZDA, ki bi jo morali že zdavnaj začeti," je dejal demokratski senator iz Oregona Ron Wyden, ki je član senatnega odbora za obveščevalne dejavnosti in že več let opozarja na sporne programe, vendar o podrobnostih ne sme govoriti, ker ga k temu zavezuje zakon.

Ameriški obveščevalci so v četrtek zvečer zaradi razkritij več ur seznanjali skoraj 30 senatorjev o programih. Nekateri, kot je novopečeni republikanski senator Rand Paul iz Kentuckyja, so ogorčeni.

"Zaplemba in nadzorovanje strank podjetja Verizon s strani NSA je presunljiv napad na ameriško ustavo," je dejal Paul in zagotovil, da bo pripravil predlog zakona za zaščito četrtega amandmaja k ustavi, ki prepoveduje nerazumne preiskave in zaplembe.

Drugi senatorji, ki jih razkritja ne presenečajo, saj so za sporne programe vedeli od samega začetka, pa vladna dejanja branijo. "Tudi sam sem stranka Verizona in me prav briga, če gledajo koga kličem. Če ne dobivaš klica od teroristične organizacije, potem ti ni treba skrbeti," je dejal republikanec Lindsey Graham iz Južne Karoline.