pakistan, linčanje Svet24.si

FOTO: Do smrti pretepen in zažgan, ker naj bi ...

20180703-00871491 Svet24.si

Janša si je z milijoni zagotovil njegovo podporo,...

karin1 Svet24.si

Je ženskam v igralskem poklicu težje kot ...

policija, policijska ura, koronavirus, epidemija bobo Reporter.si

Sistem v javnem sektorju je bolj trdoživ in ...

20211011-01087832 Necenzurirano

Bojana Beović je le še zvočnik vlade #kolumna

samsung-galaxy-z-flip3-5g, maja-ferme Njena.si

Popolno darilo za vsako torbico – je majhen, ...

matjaz kek slovenija mm Ekipa24.si

Slovenija ali Dinamo? POGODBA PODPISANA! Zdaj ni ...

Svet

Alžirija Maroko krivi za požare, ki so pustošili po severu Alžirije

Deli na:
Alžirija Maroko krivi za požare, ki so pustošili po severu Alžirije

Grčija, Makedonija, Alžirija, Bolgarija, Hrvaška, Italija ... se vse spopadajo z ognjenimi zublji (fotografija je simbolična). - Foto: Reuters

Alžirija je danes prekinila diplomatske odnose s sosednjim Marokom, je sporočil alžirski zunanji minister Ramtane Lamamra. Za to so se odločili zaradi "sovražnih dejanj" Maroka, ki mu med drugim pripisujejo soodgovornost za požare, ki so ta mesec pustošili po severu Alžirije.

"Alžirija se je odločila, da z današnjim dnem prekine diplomatske odnose s kraljevino Maroko," je povedal Lamamra. "Zgodovina je pokazala, da Maroko ni nikoli prenehal z izvajanjem sovražnih dejanj proti Alžiriji," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Alžirske oblasti so se za ta korak odločile, potem ko so pretekli teden sporočile, da bodo ponovno preučile odnose s sosednjo državo. To so obtožile soodgovornosti za smrtonosne požare na severu Alžirije, ki so izbruhnili 9. avgusta sredi hudega vročinskega vala. Pogorelo je več deset tisoč hektarjev gozda, umrlo pa najmanj 90 ljudi, vključno z več kot 30 vojaki.

Maroko so obtožili, da podpira gibanje za neodvisnost v regiji Kabylie, ki se razteza ob obali Sredozemskega morja vzhodno od prestolnice Alžir. Temu gibanju, ki ga nacionalne oblasti obravnavajo kot teroristično organizacijo, pripisujejo odgovornost za požare.

Odnosi med Alžirom in Rabatom so napeti že več desetletij, predvsem glede spornega območja Zahodna Sahara. Maroko to nekdanjo špansko kolonijo obravnava kot svoj del, Alžirija pa podpira gibanje Polisario, ki si prizadeva za neodvisnost Zahodne Sahare. Meja med Marokom in Alžirijo je zaprta od leta 1994.

Loading...