sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Albanci srbskemu premierju Dačiću ne dovolijo obiska Kosova

Deli na:
Albanci srbskemu premierju Dačiću ne dovolijo obiska Kosova

Foto: Reuters

Od danes, ko se na Kosovu zaenja kampanja pred novembrskimi lokalnimi volitvami, v državo ne bo dovoljen vstop nobenega politika iz Srbije, je včeraj sporočil namestnik kosovskega premiera Hajredin Kući. S tem je Priština prepovedala načrtovani obisk srbskega premiera Ivica Dačića, ta pa je v odzivu že zagrozil s prekinitvijo dialoga v Bruslju.

Kot poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, bo odločitev Prištine veljala do 1. novembra, ko se bo voliilna kampanja zaključila.

Dačić je nameraval v petek odpotovati v Štrpce, kraj na jugu Kosova, kjer živijo Srbi. Tam je želel prisostvovati prav zagonu predvolilne kampanje. Za francosko tiskovno agencijo AFP je Kući dejal, da bi to pomenilo "vmešavanje" Srbije v kosovske volitve.

Srbski premier je zaradi odločitve že zagrozil, da bo prekinil dialog s Prištino, ki poteka pod okriljem EU. O tem naj bi v četrtek obvestil visoko zunanjepolitično predstavnico EU Catherine Ashton. Dodal je tudi, da bodo srbske oblasti v četrtek razpravljale o nadaljnjih korakih in zahtevale opredelitev EU do tega vprašanja.

Za časnik Politika pa je Dačić dejal, da je že opozoril Bruselj, da je odločitev oblasti v Prištini "škandalozna in da predstavlja udarec mirovnemu procesu".

V EU sicer možnosti umika Dačića iz dialoga včeraj niso želeli komentirati. "Situacijo spremljamo in smo v stiku z obema stranema," je dejala tiskovna predstavnica Ashtonove Maja Kocijančič. Uradno Evropska komisija o Dačićevi odločitvi še ni seznanjena, je še dodala.