sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

AI obtožuje Turčijo, da sirske begunce prisilno vrača na vojno območje

Deli na:
AI obtožuje Turčijo, da sirske begunce prisilno vrača na vojno območje

Foto: Reuters

Turčija je protizakonito pridržala več deset beguncev in jih prisilila, da se vrnejo na vojno območje, v najnovejšem poročilu ugotavlja nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI). Po informacijah AI naj bi begunce osamili v posebnih centrih za pridržanje, kjer so bili tudi deležni zlorab.

Organizacija v poročilu z naslovom Evropski vratarji trdi, da so turške oblasti pridržale migrante v "izoliranih centrih za pridržanje", kjer naj bi jih zlorabljali in pretepali.

Turčija je od začetka vojne v Siriji leta 2011 sprejela okoli 2,2 milijona sirskih beguncev. Čeprav jih je od takrat več sto tisoč odšlo naprej proti državam EU, je v Turčiji še vedno največ begunskega prebivalstva na svetu nasploh.

EU in Ankara sta minuli mesec dosegli dogovor o evropski pomoči Turčiji v višini tri milijarde evrov, pa tudi drugo pomoč in ugodnosti, vključno z morebitno odpravo vizumov za turške državljane pri potovanju v Evropo, če bo Turčija pomagala zmanjšati priliv migrantov v Evropo.

AI po navedbah nemške tiskovne agencije dpa še navaja, da ima dokaze o več kot 100 deportacijah v Irak in Sirijo, bojijo pa se, da je dejansko število veliko večje ter da vključuje tudi deportacije v Afganistan.

Predstavnik turških oblasti je zavrnil obtožbe kot neresnične in dodal, da ima manj kot odstotek vseh Sircev omejitve gibanja.

Sicer pa organizacija še trdi, da naj bi del evropskih sredstev očitno namenjali za gradnjo centrov za pridržanje, kjer se dogajajo zlorabe.

"Šokantno je, da se evropska sredstva namenjajo za nezakonita pridržanja in programe vračanja. EU mora zagotoviti, da financiranje ter sodelovanje s Trčijo na področju migracij napreduje, ne pa da se kršijo pravice beguncev in migrantov," še navaja poročilo.