profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

Hyalomma-marginatum_H Svet24.si

Eksotični orjaški klop osvaja alpske dežele in ...

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Turčija naj bi vsak dan v Sirijo izgnala okoli 100 beguncev

Deli na:
Turčija naj bi vsak dan v Sirijo izgnala okoli 100 beguncev

Foto: Getty Images

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International je danes opozorila, da Turčija množično vrača begunce v Sirijo. Nezakonita vračanja kažejo na usodne pomanjkljivosti dogovora med Turčijo in EU, sklenjenega sredi meseca, opozarja AI.

Kot so sporočili iz AI, nova raziskava, ki jo je organizacija izvedla v provincah na južni turški meji, kaže, da so turške oblasti skoraj vsak dan od sredine januarja zbirale in izganjale v Sirijo skupine po okrog 100 Sircev.

Minuli teden so raziskovalci AI zbrali številna pričanja o množičnih vračanjih iz province Hatay, s čimer se potrjuje praksa, ki v regiji velja za javno skrivnost. Vsa prisilna vračanja v Sirijo so nezakonita tako po turškem pravu kot tudi pravu EU in mednarodnem pravu, poudarjajo v AI.

"V obupu, da bi zaprli meje, so voditelji držav EU namenoma prezrli preprosta dejstva: Turčija za sirske begunce ni varna država, pravzaprav iz dneva v dan postaja vse manj varna," je dejal direktor AI za Evropo in srednjo Azijo John Dalhuisen.

"Množična vračanja sirskih beguncev, ki smo jih zabeležili, osvetljujejo usodne pomanjkljivosti dogovora med EU in Turčijo. Gre za dogovor, ki ga lahko izvajajo le tisti, ki imajo kamen namesto srca, in tisti, ki rade volje ne upoštevajo mednarodnega prava," je dodal.

Kot opozarjajo v AI, dogovor EU-Turčija tlakuje pot takojšnjemu vračanju sirskih beguncev, ki so prispeli na grške otoke, v Turčijo na podlagi tega, da EU to državo priznava kot varno državo. V skladu z dogovorom naj bi se vračanje začelo v ponedeljek.

"Zelo verjetno se zdi, da je Turčija v zadnjih od sedmih do devetih tednih v Sirijo vrnila več tisoč beguncev. Če bo dogovor med EU in Turčijo stekel po načrtih, obstaja res velika nevarnost, da bo nekatere od tistih, ki jih bo EU poslala nazaj v Turčijo, doletela enaka usoda," je še podaril Dalhuisen.