atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Agrokorjeva zgodba končana: družba izbrisana iz sodnega registra

Deli na:
Agrokorjeva zgodba končana: družba izbrisana iz sodnega registra

Agrokor. - Foto: STA

Postopek izredne uprave nad prezadolženim hrvaškim koncernom Agrokor, ki se je začel 10. aprila 2017, je končan. V tem času so uspešno prestrukturirali njegovo poslovanje vključno s slovenskim Mercatorjem. V postopku so poplačali dolgove do malih dobaviteljev, ostali upniki so bili poplačani v povprečju 60-odstotno.

Kot so danes sporočili iz Fortenova grupe, na katero so prenesli Agrokorjevo zdravo jedro in ki je zaživela aprila 2019, je Trgovsko sodišče v Zagrebu julija ugotovilo, da se Agrokorjeva poravnava z upniki šteje za veljavno. Po pravnomočnosti odločbe sodišča se je postopek izredne uprave nad Agrokorjem zaključil, družbo pa so izbrisali iz sodnega registra.

"S tem se je uspešno zaključil eden največjih svetovnih postopkov prestrukturiranja skozi stečaj, postopek pa je dobil tudi pravno legitimacijo v EU, Veliki Britaniji, ZDA in Švici," so ocenili v Fortenovi. Kot najpomembnejši rezultat izredne uprave so poleg sklenjene poravnave in ohranjenega poslovanja izpostavili to, da so bili dolgovi do 2400 malih dobaviteljev poplačani v celoti, v povprečju 60 odstotkov so bili poplačani tudi ostali upniki. Celoten strošek poplačil in stabilizacije poslovanja so izpeljali brez porabe denarja hrvaških davkoplačevalcev, so še poudarili.

Koncern Agrokor je leta 2017 zaposloval več kot 50.000 ljudi na območju jugovzhodne Evrope, njegov propad pa bi zaradi povezanosti z na tisoče podjetji negativno vplival na gospodarstva Hrvaške in vseh držav v regiji. Postopek izredne uprave je zajel 77 Agrokorjevih družb. Celotni dolg družbe je takrat znašal 56 milijard kun ob 30-kratniku razmerja med dolgom in dobičkom iz poslovanja, na računih družb pa je bilo le šest kun, so ponazorili v Fortenovi.


Član upravnega odbora in glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško je ob zaključku postopka izredne uprave in ob prenehanju njegove vloge izrednega pooblaščenca ocenil, da je bil postopek zahteven in kompleksen, obseg dela ogromen, roki pa kratki. "V zelo zahtevnih poravnalnih pogajanjih smo morali uskladiti pogosto diametralno nasprotne interese upnikov," je orisal.

"Hrvaška vlada, finančni upniki, dobavitelji, zaposleni, jaz in ekipa smo vložili izjemne napore, da postopek izredne uprave zagotovi vzdržno poslovanje podjetja, ki je tako rekoč v stečaju. To je bila temeljna predpostavka za vse, kar smo delali od ustanovitve skupine Fortenova, ki smo jo pripeljali do prihodkov v višini pet milijard evrov, zadolženosti pod štirikratnikom razmerja med dolgom in dobičkom iz poslovanja," je dejal.

Za Agrokor, ki je bil v lasti Ivice Todorića, je hrvaška vlada, potem ko se je koncern zaradi hude prezadolženosti znašel pred propadom, sprejela zakon o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, znan kot lex Agrokor. Za prestrukturiranje skupine je postavila izrednega pooblaščenca, največji lastniki so postali ruski banki Sberbank in VTB ter ameriški finančni sklad. Pod lastništvo Fortenove je po številnih zapletih aprila 2021 prešel tudi Mercator. Fortenova je sedaj v postopku prodaje. Sberbank je namreč aprila podpisala namero za prodajo 44 odstotkov Fortenove madžarsko-ameriškemu skladu Indotek, postopek še ni zaključen.

Poslovanje Agrokorja so pod drobnogled vzeli kriminalisti, sledil je pregon nekdanjega lastnika in direktorja Todorića, nekaterih članov njegove družine in njegovih najožjih sodelavcev. Sodni postopki, ki jih bremenijo finančnih malverzacij in oškodovanj, so v teku. Todorić se je pred hrvaškim pravosodjem skrival v Londonu, Velika Britanija pa ga je Hrvaški izročila novembra 2018, ko je plačal milijon evrov varščine, da bi se lahko branil s prostosti. Trdi, da je nedolžen in da ga je odstranila politika, pred kratkim je napovedal milijardne odškodninske tožbe.