nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Afganistanskemu ateistu Velika Britanija podelila verski azil

Deli na:
Afganistanskemu ateistu Velika Britanija podelila verski azil

Foto: Reuters

Velika Britanija je afganistanskemu državljanu, ki je ateist, odobrila azil na podlagi verskih razlogov. Vzgojen je bil sicer kot musliman, a je v času bivanja v Veliki Britaniji postal ateist in se v primeru vrnitve v domovino zaradi tega boji pregona. Šlo naj bi za prvi tovrstni primer podelitve azila v državi, poroča BBC.

V Veliko Britanijo je zaradi konflikta, v katerega je bila vpletena tudi njegova družina, pribežal leta 2007, ko je bil star 16 let. Oblasti so mu dovolile, da ostane do leta 2013. A zdaj mu ne bo treba oditi, ker je uspel s prošnjo za azil.

Skupina pravnikov jo je na notranje ministrstvo vložila na podlagi konvencije ZN o beguncih iz leta 1951, katere namen je zaščita ljudi pred pregonom zaradi rasnih, verskih ali nacionalnih razlogov ter zaradi članstva v določeni družbeni skupini ali zaradi političnega prepričanja.

Kot trdijo, bi se lahko vrnitev Afganistanca v domovino v skladu s šeriatskim pravom končala celo z obsodbo na smrtno kazen zaradi opustitve verskega prepričanja, razen če bi skrival svoj ateizem. Ker pa je vsak vidik življenja in kulture v državi prepojen z islamom, bi bilo to praktično nemogoče, so prepričani.

"Trdili smo, da mora biti ateist upravičen do zaščite pred pregonom na podlagi verskega prepričanja na enak način, kot je zaščitena verna oseba," je pojasnila študentka drugega letnika pravne fakultete univerze v Kentu, ki je pod mentorstvom odvetnice Sheone York pripravila prošnjo.

Yorkova je k temu pridala, da odločitev oblasti predstavlja "pomembno priznanje dejstva, da je odsotnost verskega prepričanja sama po sebi premišljeno in resno filozofsko stališče", še poroča BBC.