Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Adli Mansur prisegel kot začasni egiptovski predsednik

Deli na:
Adli Mansur prisegel kot začasni egiptovski predsednik

Foto: Reuters

Predsednik egiptovskega vrhovnega sodišča Adli Mansur je danes prisegel kot začasni predsednik države. Na ta položaj ga je v sredo imenovala vojska, potem ko je v luči množičnih protestov odstavila izvoljenega predsednika Mohameda Mursija. Mansur bo državo do novih volitev vodil skupaj z vlado narodne enotnosti.

Poveljnik vojske Abdel Fatah al Sisi, ki je hkrati tudi obrambni minister, je v sredo zvečer napovedal, da bo oblikovana "močna in sposobna" vlada s polnimi pooblastili. Vojska je zamrznila ustavo, sedaj pa bodo ustanovili odbor, ki bo pregledal amandmaje k ustavi, in pripravili zakon o izvedi parlamentarnih volitev.

Mansur je bil predsednik vrhovnega sodišča le dva dneva, preden ga je vojska imenovala za začasnega predsednika. Stopil je na čelo države, ki jo zaznamujejo globoke delitve, tudi glede odstavitve prvega svobodno izvoljenega predsednika Mursija. Ta je sledila več dnevom spopadov med njegovimi nasprotniki in podporniki, ki so terjali številne žrtve.

67-letni oče treh otrok, ki si je prislužil štipendijo za najbolj prestižno francosko fakulteto, Ecole Nationale de l'Administration, je dolgo služil kot sodnik v režimu strmoglavljenega predsednika Hosnija Mubaraka. Od leta 1992 je bil namestnik predsednika vrhovnega sodišča, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Egiptu se je v sredo iztekel 48-urni rok za izpolnitev ultimata, ki ga je Mursiju postavila vojska. Ta je od njega zahtevala odstop, če ne uspe najti rešitve, ki bi zadovoljila protestnike, ki so že več dni pozivali k njegovemu odhodu.

Mursi, ki se je skliceval na dejstvo, da je bil pred letom dni izvoljen na svobodnih volitvah, je možnost odstopa zavračal, njegovi predlogi za rešitev krize pa niti protestnikov niti vojske niso zadovoljili.