pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

ZZR: STA manipulira in zavaja javnost

Deli na:
ZZR: STA manipulira in zavaja javnost

Foto: Primož Lavre

"Če se je v avstrijskem primeru še mogoče zdelo, da gre zgolj za napako STA pri prevodu in povzemanju drugih medijev, je zdaj skoraj jasno, da gre za preprosto manipulacijo in zavajanje javnosti," so v Zboru za republiko komentirali poročanje STA o razsodbi finskega sodišča v zadevi Patria.

Objavljamo izjavo Zbora za republiko:

Finsko okrožno sodišče v kraju Hämeenlinna je predstavnike finske Patrie danes oprostilo vseh obtožb podkupovanja v primeru prodaje oklepnikov Sloveniji. Kot je odločilo, tožilstvu ni uspelo dokazati obtožb podkupovanja, državi pa je naložilo plačilo sodnih stroškov v višini 1,235 milijona evrov, poroča finska tiskovna agencija STT.

Po poročanju STA, naj bi sodišče še dodalo, da čeprav ni dovolj dokazov za obsodilno sodbo, pa ostaja resen sum, da je prišlo do podkupovanja. Kar pa je zavajanje. Po poročanju finskih medijev, je sodišče še povedalo, da »ostaja razumen dvom o tem, da so obtoženi dejanje storili.« (»However it said that a reasonable doubt remained that they were guilty of the alleged acts.«)



Podobno manipulacijo so si slovenski prevladujoči mediji privoščili že v poročanju s sojenja v zadevi Patria v Avstriji, ko je sodnica Marion Zöllner na dunajskem deželnem sodišču v Avstriji javno razglasila obsodilno sodbo zoper Wolfganga Riedla. Delo in tudi STA sta takrat poročala, da naj bi sodnica še dejala, da ni dvoma, da so bili slovenski politiki podkupljeni in da so priredili razpis v korist Patrie. Kasneje se je izkazalo, da je Zöllnerjeva v resnici dejala, da »obstaja verjetnost, da je bil nekdo v Sloveniji podkupljen«. Če se je v avstrijskem primeru še mogoče zdelo, da gre zgolj za napako STA pri prevodu in povzemanju drugih medijev, je zdaj skoraj jasno, da gre za preprosto manipulacijo in zavajanje javnosti.

Prof. dr. Lovro Šturm
Predsednik Sveta ZZR