Revija Reporter
Slovenija

Žvižgač Gale odgovarja ministru Počivalšku, da so bile vse pogodbe podpisane v soglasju z ministrstvom, direktorja MD Global Logistics pa naj bi Terče označil za lopova

Igor Kršinar

29. apr. 2020 7:00 Osveženo: 7:04 / 29. 4. 2020

Deli na:

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Bobo

Žvižgač Ivan Gale je na obtožbe ministra ministra Zdravka Počivalška na FB odgovoril, da je podpisal le pet od 21 pogodb, za vse pa so pridobili soglasje ministrstva, enako velja tudi za obe naročilnici.

Opisal je še zaplet s podjetjem MD Global Logistics, ki ga je ministrstvo zavrnilo, zato pogodba z njim ni bila podpisana. Počivalškov zaupnik Mitja Terče pa naj bi zavrnitev pojasnil z besedami, da "je Dolenc en navaden lopov".

Gre za direktorja podjetja MD Global Logistics Matjaža Dolenca, za tem podjetjem pa naj bi po pisanju medijev SDS stala nekdanji šef Sove Sebastjan Selan in nekdanji politik Gregor Golobič. Ob tem niso objavili konkretnih dokumentov, ki bi to potrjevali.

Ivan Gale

Zajem zaslonske slike

Zapis Ivana Galeta objavljamo v celoti:

Danes malo po 19. uri je bil v Dnevniku na TV Slovenija prispevek o nepravilnostih pri nabavah zaščitne opreme. Med drugim je bilo povedano:

"Poročilo naj bi tudi kazalo, da sta nekdanji direktor blagovnih rezerv Anton Zakrajšek in vodja skupnih služb Ivan Gale, ki je o pritiskih na Zavod tudi javno spregovoril, med 16. in 23. marcem podpisala 21 pogodb brez soglasja ministrstva, tudi s podjetji, ki so za posle z maskami dobila predplačilo."

Sledil je videoposnetek izjave ministra Počivalška:

»Večino teh pogodb je podpisal prav tako al' pa edino gospod Gale in moral bo pojasniti v prihodnje vsaj tri pogodbe.«

Pa če smem pokomentirati:

V obdobju od 16.03.2020 do 23.03.2020 je bilo na Zavodu podpisanih 21 pogodb za nabavo zaščitne opreme. Izdani pa sta bili tudi dve naročilnici. Sam sem bil podpisnik samo 5 pogodb, vse z dne 20.03.2020. To ni večina od 21 pogodb.

Prav za vse pogodbe je bilo pridobljeno soglasje MGRT. Tudi za obe naročilnici.

Pa še kot zanimivost – podjetje MD GLOBAL LOGISTICS d.o.o.  je imelo težave s pravočasno dobavo. Predlagali so podaljšanje dobavnega roka s 27.3.2020 na 6.4.2020. Zavod se je s predlaganim podaljšanjem strinjal in je prosil dobavitelja, da aneks za podaljšanje podpiše. Ko je prejel s strani dobavitelja podpisan aneks, ga je posredoval v soglasje na MGRT, ki pa ni soglašalo s podaljšanjem in posledično aneks ni bil sklenjen. Pogodba je zato ugasnila. Ko se je mag. Terče vrnil s koordinacijskega sestanka pri ministru, sem ga vprašal, zakaj na ministrstvu ne soglašajo s podaljšanjem. Mag. Terče mi je odgovoril: »Zato, ker je Dolenc en navaden lopov!«