mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jerca Korče grozi s "plazom interpelacij": rušila bi Vizjaka, Dikaučiča, Poklukarja in Širclja

Deli na:
Jerca Korče grozi s "plazom interpelacij": rušila bi Vizjaka, Dikaučiča, Poklukarja in Širclja

Poslanka LMŠ Jerca Korče. - Foto: Primož Lavre

Poslanka Jerca Korče na Twitterju ocenjuje, da bi ministri morali popadati kot domine. Navedla je okoljskega ministra Andreja Vizjaka, pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča, ministra za zdravje Janeza Poklukarja in za finance Andreja Širclja. "Ko ne gredo sami, je odgovornost opozicije, da sproži plaz interpelacij," meni Korčetova.

Poslanka in podpredsednica opozicijske LMŠ je glede Vizjaka spomnila na nedavni referendum, na katerem so volivci prepričljivo zavrnili novelo zakona o vodah. Med razlogi, zaradi katerih bi po njenem mnenju moral oditi pravosodni minister, je navedla nedavni odstop njegovega državnega sekretarja Anžeta Erbežnika. Ta je pojasnil, da odstopa zaradi nezmožnosti strokovnega dela na način spoštovanja prava EU, vladavine prava in pravne države ter človekovih pravic. Korčetova je spomnila še na poročilo EU o vladavini prava.

Širclju očita "zavožene javne finance" in še navaja, da direktor Finančne uprave RS Ivan Simič "sestankuje z zaporniki". Ministru za zdravje Korčetova očita zmešnjavo pri epidemiji covida-19.


V opoziciji so sicer po močnem vladnem porazu na referendumu tik pred parlamentarnimi počitnicami vnovič omenjali možnost vložitve konstruktivne nezaupnice, če bi dobili 46 poslanskih podpisov. S to napovedjo se je izpostavila predsednica SD Tanja Fajon. Opozorila je na glasovanja v DZ minuli teden, zlasti glede ministra za digitalno preobrazbo Marka Borisa Andrijaniča, ter na ravnanje DeSUS. DZ je v petek Andrijaniča imenoval s 45 glasovi, podprla sta ga tudi dva poslanca DeSUS. Del opozicije je tako ocenil, da se je DeSUS pokazal kot del koalicije.

"Pokazalo se je tisto, kar sam govorim ves čas, da na DeSUS pri morebitni konstruktivni nezaupnici ne gre računati, posledično pa ne na 46 glasov za mandatarja. Kdor je do sedaj živel v tej iluziji, se mu je razblinila," je v soboto na Facebooku zapisal prvak LMŠ Marjan Šarec.

Kot kaže, bo opozicija poskušala vlado oslabiti na drug način. A tudi za uspeh interpelacije ministra oz. za njegovo razrešitev je v DZ potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov.