ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zver, Tomčeva in Bogovič so v Bruslju zagnali alarm: Kulturniki ministru Simonitiju grozijo s smrtjo

Deli na:
Zver, Tomčeva in Bogovič so v Bruslju zagnali alarm: Kulturniki ministru Simonitiju grozijo s smrtjo

Vasko Simoniti - Foto: Matija Sušnik/DZ

Slovenski evroposlanci iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) Romana Tomc, Milan Zver (oba SDS) in Franc Bogovič (SLS) so evropsko komisarko za vrednote Vero Jourovo v pismu opozorili na nedavno protestno akcijo kulturnikov pred ministrstvom za kulturo. Poudarili so, da je treba grožnje s smrtjo ministru za kulturo Vasku Simonitiju jasno obsoditi.

Evropski poslanci so podpredsednico Evropske komisije v pismu opozorili, da je v petek aktiv delavk in delavcev v kulturi pred slovensko ministrstvo za kulturo postavil predmete, ki so "prikazovali jasno sporočilo smrti ministra za kulturo in njegovih ožjih sodelavcev".

Priložili so tudi fotografijo instalacije pred ministrstvom, ki po njihovih besedah predstavlja pisarno po umoru. Kulturniki so postavili mize z imeni ministra in njegovih sodelavcev, polite z rdečo barvo, ki predstavlja kri, so dodali Tomčeva, Zver in Bogovič.

Foto: TV Slovenija - Protestna akcija z okrvavljenimi mizami pred ministstvom za kulturo.

Evropska poslanca iz vrst liberalcev Klemen Grošelj in Irena Joveva (oba LMŠ) pa sta danes sporočila, da je bila protestna akcija po njunem mnenju predvsem odraz pritiska, ki ga aktualna vlada izvaja nad slovensko kulturo, še posebej neodvisno kritično kulturno produkcijo.

"Sama v tem delu ne vidiva grožnje visokim uslužbencem ministrstva za kulturo, temveč predvsem poziv k spremembi politike, katere cilj ne more in ne sme biti uničenje ali onemogočanje kulturne dejavnosti," sta še zapisala v sporočilu za javnost. Dodala sta, da zavračata in obsojata vsakršno grožnjo s silo in nasiljem.

V pismu Jourovi, ki ga je Tomčeva objavila na Twitterju, so trije slovenski evroposlanci iz vrst EPP zapisali, da performans "v tem primeru ne izraža nič drugega kot odprto in nedvoumno grožnjo s smrtjo, poziv k umoru in masakru". "Medtem ko se sklicujejo na demokracijo, jo avtorji 'instalacije' dejansko zlorabljajo s svojimi dejanji, jo uničujejo in zavestno ustvarjajo vzdušje, ki spodbuja nasilje," so zapisali.

Izpostavili so, da je treba tovrstna dejanja, ki predstavljajo grožnjo s smrtjo ne samo politikom ampak tudi uradnikom, jasno obsoditi. Dodali so, da je treba te grožnje resno obravnavati ob spremljanju dogodkov v državah članicah. Podpredsednico komisije, pristojno za vrednote in preglednost, so prosili za čimprejšnji odgovor.

Jourovo je na akcijo že v ponedeljek na Twitterju opozorilo ministrstvo za kulturo. "Radi bi vam pomagali pri razumevanju slovenske medijske krajine. Slovenska tiskovna agencija, nacionalna radiotelevizija RTV in največja komercialna televizija so te očitne grožnje s smrtjo ministru in njegovim uradnikom promovirale kot legitimno obliko protesta," so zapisali.

Skupina anonimnih predstavnikov aktiva delavk in delavcev v kulturi je po petkovi akciji sporočila, da zahtevajo odstop ministra, spisali pa so tudi njegovo odstopno izjavo. Akcija je bila med drugim odziv na odločitev ministrstva, da se morajo zaradi obnove stavbe na Metelkovi 6 nevladne organizacije od tam izseliti do konca januarja.