Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Župani tečejo drugi krog: se bo v Celju zgodil koprski scenarij?

Deli na:
Župani tečejo drugi krog: se bo v Celju zgodil koprski scenarij?

Fotografija je simbolična. - Foto: STA

V slabi četrtini slovenskih občin bodo morali volivci župana izvoliti v drugem krogu. Posebej napeto bo v Celju, kjer se lahko zgodi koprski scenarij izpred štirih let, ko je bila volilna udeležba višja, na koncu pa je izzivalec premagal dolgoletnega župana.

Dolgoletni župan Bojan Šrot se je prvič po 24 letih znašel v drugem krogu, kjer ga izziva 33-letni arhitekt Matija Kovač; prvi je prejel 46,86 odstotka glasov, drugi pa 33,14 odstotka. Ker ju loči le okoli 2200 glasov, je vse odprto, sploh če bo na volišča prišlo več volivcev.

V nedeljo bodo župane izbirali v polovici mestnih občin: kdo med njimi lahko resno računa na zmago in kje je še vse odprto. Pišemo tudi, kako se je nekaterim strankarskim županom, kot sta Matej Slapar iz NSI in Daniel Cukjati iz SDS, obrestoval nastopi s svojimi listami.

V prvem krogu je na svetniških volitvah zelo presenetilo Gibanje Svoboda premierja Roberta Goloba, zmago pa je razglasil Janez Janša, prvak SDS, ki je največjo vladno stranko premagala za tri tisočinke glasov, poleg tega je dosegla slabši rezultat kot pred štirimi leti.



Razkrivamo tudi Janševo manipulacijo z volilnimi rezultati, ki je med parlamentarne stranke prištel tudi SLS, a kljub temu statistika kaže na izenačen rezultat z vladnimi strankami, v primerjavi s prejšnjimi volitvami pa je neusmiljena do desnice.

Pišemo tudi, kakšno je razmerje med strankama v mestnih svetih: v Ljubljani je Gibanje Svoboda prisililo župana Zorana Jankovića v koaliciji, SDS pa je razpolovila svoj rezultat, tudi v drugih mestnih občinah jo je premagalo Gibanje Svoboda.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24