Revija Reporter
Slovenija

Zupančič ne bo kandidiral za predsednika, v Manifestu udriha po "razbohoteni hobotnici kontinuitete"!

Reporter

25. avg. 2017 20:06 Osveženo: 23:50 / 25. 8. 2017

Deli na:

Nekdanji sodnik ESČP Boštjan M. Zupančič se je odpovedal kandidaturi za predsednika države; nasilno utišani večini bi "kot edini dal svoj glas vpijočega v puščavi", pravi v svojem Manifestu.

"V Sloveniji obstaja razjarjena in grobo utišana in zdaj že apatična tiha večina! Ta tiha večina je žrtev kontinuitete prejšnjega režima. Nasprotnike te zarote kot politično nekorektne takoj napadejo kontrolirani mediji," piše Zupančič v svojem Manifestu, ki ga je objavil na Facebooku.

Nastopil bi "kot popolnoma neodvisen in nadstrankarski kandidat", ki nikomur nič ne dolguje in nikomur vnaprej nič obljublja, pravi. Navedel je vrsto vprašanj, do katerih bi se morali v kampanji opredeliti dejanski kandidati.

Nočem, da bi bili otroci lačni, nočem da bi se nadaljevala korupcija in še vedno trajajoči rop stoletja, izpostavi nekatere ključne probleme Slovenije.

"Uničuje se okolje, ljudje so absurdno obdavčeni, nacionalizira se zdravstvo, sodstvo je kronično nesposobno, ni pravne varnosti, mladi bežijo v tujino, rodnost se bliža točki nepovrata," in še marsikateri problem našteje Zupančič v svojem Manifestu.

Prekariat mladih brez pravne varnosti omogoča grobo izkoriščanje in Slovenija je v EU daleč najbolj sprekarizirana država, je kritičen pravnik.

"Vlada vodi (po načelu 'gliha vkup štriha') katastrofalno personalno politiko. Negativna selekcija in klientelizem sta povzročila, kot je rekel stárosta France Bučar, da smo si državo morda že zapravili. In da nas bodo razgrabili sosedje," napade kadrovsko politiko Cerarjeve vlade.

Zavzame se za družino in za nerojene otroke in opozori na grozečo demografsko luknjo, ki je lahko za Slovenijo usodna. "Zavzemal se bom za preproste delavce, ki jih izkoriščajo, goljufajo," obljublja, pa za "upokojence, ki zdaj živijo ob kruhu in mleku." Za otroke, ki grejo lačni v šolo in za žene, ki morajo sužnjevati ob slabo plačanem delu, se obljublja boriti Zupančič v Manifestu.

"Vplival bom na vlado in na državni zbor in na sodstvo, ne bodo me mogli spregledati. Kot sodnik ustavnega in Evropskega sodišča za človekove pravice najbolje vem, kaj so človekove pravice. Kot človek, ki se je šolal na Harvardu in tujino dobro pozna, se bom zavzemal za normalizacijo razmer v EU in v tem zdaj mrtvem rokavu zahodne civilizacije, v katerem so se zaredili paglavci..." napoveduje v Manifestu, ki bi bil tudi Program njegove nesojene predsedniške kandidature.