podgana Svet24.si

Foto: V konzervi rjavega fižola našel truplo ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Župan Zavrča: Ograja bo visoka 1,8 metra in varovana

Deli na:
Župan Zavrča: Ograja bo visoka 1,8 metra in varovana

Foto: Reuters

Zgodaj zjutraj bodo na meji s Hrvaško začeli postavljati prve ovire, ki naj bi služile nadzorovanemu prehodu beguncev v državo. S postavljanjem bodo začeli v Spodnjem Podravju, možno je, da tudi na Brežiškem. Prav tako danes naj bi Radio Študent vložil ustavno pritožbo na sklep DZ o zavrnitvi razpisa referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi.

Vlada je v ponedeljek zvečer namreč sklenila, da začne s postavljanjem tehničnih ovir na meji, a da meja ostaja odprta.

Župani štirih obmejnih občin so se v torek sestali s predstavniki civilne zaščite in notranjega ministrstva in pretresli načrtovane ukrepe ob predvidenih novih prihodih beguncev.

Župan Zavrča Miran Vuk je po srečanju pojasnil, da se bo ograje postavljalo v več občinah hkrati, in sicer najprej tam, kjer je teren najbolj prehoden. Po Vukovih besedah bodo ograje, ki bodo visoke okoli 1,8 metra, začasne in varovane. Z njimi želijo preprečiti razpršenost migrantov po obmejnih krajih in jih preusmeriti na tiste prehode, kjer so zanje pripravljeni centri.

S postavitvijo ograj naj bi danes začeli tudi na brežiškem koncu, neuradno pa je s takšno namero seznanjen tudi župan Podčetrtka Peter Misja.

DZ je sicer kmalu po začetku drugega begunskega vala sprejel dopolnitev zakona o obrambi, ki vojski dodeljuje dodatna pooblastila. Takrat so predstavniki Radia Študent v DZ vložili več kot 3000 podpisov državljanov za začetek zbiranja podpisov za zahtevo za razpis referenduma. Po sklepu DZ, da zavrne razpis referenduma, pa so se odločili za ustavno izpodbijanje tega sklepa.