mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V torek se v devetih regijah odpirajo vrtci in osnovne šole za učence prvega triade

Deli na:
V torek se v devetih regijah odpirajo vrtci in osnovne šole za učence prvega triade

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

V devetih od dvanajstih regij prihodnji teden odpirajo osnovne šole za učence prvega triletja in vrtce, je včeraj sklenila vlada. Gre za regije, ki glede na sprejeti vladni načrt izpolnjujejo pogoje za sproščanje omejitvenih ukrepov, je po seji vlade povedal premier Janez Janša. Šole ostajajo zaprte v Jugovzhodni, Posavski in Goriški regiji.

Šole se torej odpirajo v Osrednjeslovenski, Gorenjski, Primorsko-notranjski, Obalno-kraški, Koroški, Podravski, Pomurski, Savinjski in Zasavski regiji.

Prav tako je vlada z odlokom odpravila prepoved zbiranja za študente za opravljanje laboratorijskih vaj in individualnega pouka (tako v višjih strokovnih šolah kakor tudi na univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih). Izjeme, ki jih predvideva odlok pri zbiranju, veljajo za zaposlene v zavodih in za posameznike, ki v njih opravljajo delo na drugi pravni podlagi (na primer podjemne ali avtorske pogodbe) ter člane organov zavodov, je zapisano v sporočilu po seji vlade.

Dodatno je določena izjema od prepovedi zbiranja (ne glede na regijo) za učence in dijake, ki potrebujejo nujno pomoč svetovalne službe, ter za izvedbo nujnih postopkov, povezanih z nadaljevanjem izobraževanja, so sporočili.

V ponedeljek bo po besedah Janše potekalo testiranje zaposlenih v šolah in vrtcih, s poukom v šolah in polnim varstvom v vrtcih pa bodo nato začeli v torek. Pri testiranju ne pričakuje večjih težav, prav tako na testiranju naj ne bi bilo dolgih vrst.


Po besedah premierja so trendi v zadnjih dneh takšni, da lahko prihodnji teden pričakujemo, da bodo vse regije prešle v rdečo fazo in bodo lahko tako šole za del učencev in vrtce v polnem obsegu odprli v vseh delih države.

Pomembno pa se mu zdi, da se vsi držijo predpisanih ukrepov, saj bo le tako mogoče zmanjšati tveganje, ki ga prinaša sproščanje. Sprostitve na področju šolstva naj bi sicer v četrtek podrobneje predstavilo ministrstvo za izobraževanje.

Pouk za učence prvega triletja osnovne šole bo potekal po modelu C, ki je bil po besedah Janše predstavljen poleti. Ta predvideva, da v šole odidejo učenci prvega triletja osnovnih šol, pri čemer je priporočljivo, da se za preprečevanje okužb oddelke razdeli v manjše skupine. V vrtcih bo varstvo otrok potekalo v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Vlada je namreč pred časom odločila, da bo ukrepe sproščala glede na število okužb in število hospitaliziranih, pri čemer jih bo sproščala v tistih regijah, ki za to izpolnjujejo pogoje. Pri tem je določila, da lahko prva sproščanja izvedejo, ko preidemo iz črne v rdečo fazo oziroma ko sedemdnevno povprečje okužb v celotni državi pade pod 1350, število hospitaliziranih pa pod 1200, kar se je zgodilo v torek.