Revija Reporter
Slovenija

Župan Kranjske Gore zanika napad na nadzornika TNP: Da bi jaz to naredil pred 50 občani, sem politično mrtev

STA

23. jul. 2020 6:00

Deli na:

Župan Kranjske gore Janez Hrovat.

Sašo Švigelj / Novice Svet24

Kranjskogorski župan Janez Hrovat je v ponovljenem sojenju na kranjskem okrožnem sodišču vztraja znova zavrnil navedbe tožilstva, da naj bi aprila 2017 ob nedovoljeni akciji čiščenja poti v Malo Pišnico odrinil okoljevarstvenega nadzornika Triglavskega narodnega parka (TNP). Sojenje se bo z zaslišanjem prič nadaljevalo septembra, poroča Dnevnik.

Maja lani je prvostopenjsko sodišče odločilo, da Hrovat ni kriv očitanega kaznivega dejanja, a je višje sodišče maja letos prvostopenjsko odločitev razveljavilo. Višje sodišče je ob tem prvostopenjskemu sodišču naložilo, naj znova presodi, ali je naravovarstveni nadzornik v trenutku, ko naj bi se zgodil sporni dogodek, opravljal uradno dejanje ali ne.

Kot je poročal Dnevnik, je tožilstvo županu v prvi obtožnici očitalo, da je nadzornika odrinil s telesom in zadnjico, tokrat pa so zadnjico izpustili iz opisa dejanja. Obramba je tokrat sodišču predlagala ponovitev zaslišanj vseh prič, razen izvedenca medicinske stroke, saj člana senata s prejšnjim sojenjem nista seznanjena. V prvotnem sojenju je sodišče zaslišalo 15 prič, je spomnil časnik.

Župan Hrovat vztraja pri vsem, kar je povedal na glavni obravnavi lani. Kot je povzel časnik, je Hrovat pojasnil, da je nadzornika obšel po brežini, po nekaj metrih pa slišal padec in zagledal nadzornika, ki da je ležal, nato pa začel vpiti, da ga župan poskuša ubiti. "Da bi jaz to naredil pred 50 občani, sem politično mrtev," je še dodal.

Tudi nadzornik vztraja pri lanskem opisu dogajanja, od župana pa še vedno zahteva 4500 evrov odškodnine. V incidentu je bil sicer lažje poškodovan, a kot je poudaril že na prvem sojenju, čuti tudi duševne posledice dogodka: občuti strah pri srečanju s kršitelji, kar naprej se boji višine in globine, kar ovira njegovo delo.

Opozoril je še, da je čistilna akcija potekala brez potrebnih dovoljenj, a župan trdi drugače, češ da zanjo zadostuje dovoljenje lastnika zemljišč - nadškofije, ki pa ga je občina imela.