Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zorko: Koalicije, ki jih vodi Janša, dejansko vodijo v nek zaton desnice

Deli na:
Zorko: Koalicije, ki jih vodi Janša, dejansko vodijo v nek zaton desnice

Andraž Zorko - Foto: FDV

Analitik Andraž Zorko v predlogu SDS za razpis posvetovalnih referendumov o zakonu o vladi in zakonu o RTV vidi predvsem "pragmatičen cilj čim dlje obdržati oblast v svojih rokah in oblast nad RTV". A ocenjuje, da je SDS v svojih potezah bolj ali manj osamljena, nastajajoča koalicija pa še bolj odločna v svojih korakih na poti do nove vlade.

Analitik javnega mnenja in direktor agencije Valicon Andraž Zorko ob manevru SDS, ki je že na prvi izredni seji DZ vložila predloga za razpis posvetovalnih referendumov o zakonu o vladi in zakonu o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ocenjuje, da bodo nekoliko sicer uspešni pri slednjem, saj je najverjetnejši mandatar in prvak Gibanja Svoboda Robert Golob že napovedal, da bodo vlado začasno oblikovali po za zdaj znanem ministrskem razrezu, po sprejemu novega zakona pa po zastavljeni delitvi resorjev.

Zorko tako izpostavlja, da gre v manevrih poslanske skupine SDS bolj za "demonstracijo izkušenj, znanj in moči nad vsemi novinci, ki so prišli v parlament". Meni pa, da se jim lahko na dolgi rok takšno ravnanje maščuje, saj se od njih distancirajo tudi njihovi siceršnji zavezniki.

NSi je tako nakazala, kako bo delovala v novem sklicu - z nekoliko več distance. Jasno so povedali, da ne vidijo smisla v širitvi vlade, a svojih podpisov pod predlog referenduma niso prispevali, še eden od koalicijskih partnerjev, podpredsednik vlade in gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je na Twitterju zapisal, da so Slovenci izrazili željo po drugačni politiki in pozval, naj se čim prej postavi nova vlada, opominja Zorko.

Ob pomislekih, ali se obeta sklic DZ, v katerem je na skoraj vsak vložen zakon moč pričakovati predlog za razpis posvetovalnega referenduma, se po Zorkovih besedah poraja vprašanje, ali bo opozicija zdržala s takšnim tempom. "Začetek je absolutno nenavaden, tega še nismo videli, povsem smo pozabili, da je včasih veljalo 100 dni miru za novo vlado, ki tokrat še sploh ni ustanovljena, pa nima miru," izpostavlja.


Prepričan pa je, da bodo takšni manevri na novo nastajajočo koalicijo zgolj še utrdili in bodo stranke šle le še bolj odločno naprej. Podobno se je namreč po njegovih besedah izkazalo že v času predvolilne kampanje ob propadu vseh poskusov netenja afer. Volilni rezultat stranke Gibanje Svoboda, ki jo je na volitvah podprlo 34,5 odstotka volivcev, pa je pri strankah bodoče koalicije le še utrdilo prepričanje v zmago, uspeh in podporo ljudstva, meni Zorko. Tudi dejstvo, da so v svoje vrste povabili LMŠ in SAB, ki sta sicer tokrat izpadli iz DZ, a sta si v preteklih mandatih nabirali parlamentarne izkušnje, po njegovi oceni kaže na to, da se bodo na pritiske iz opozicije znali odzivati.

Medtem pa je bolj vprašljiva enotnost na drugi strani političnega spektra, meni. Do leta 2011 sta se namreč slovenski politični levi in desni pol izmenjevala v prevladi, vse od volitev 2014 pa je levi pol v prednosti, kar po Zorkovih besedah pomeni, da "koalicije, ki jih vodi Janša, dejansko vodijo v nek zaton desnice".

O možnostih sodelovanja nove koalicije in opozicije Zorko meni, da je po napovedi prvaka SDS Janeza Janše, da bodo tudi v opoziciji delovali državotvorno, in za zdaj videnih potezah nove opozicije težko pričakovati željo po iskanju dialoga z ene ali druge strani.

Hkrati poudarja, da ima zmagovalka aprilskih državnozborskih volitev v parlamentu močno, v slovenskem prostoru že nekaj časa ne videno večino, s katero lahko v danem mandatu izpelje marsikateri projekt. Prav tako je po njegovih besedah čutiti "kar nekaj jeze na koalicijski strani", zato pričakuje, da bodo stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica precej odločne v svojih dejanjih.

Pri iskanju ustavne večine bi po Zorkovem mnenju stranke na novo nastajajoče koalicije podporo lahko iskale pri NSi, še posebej, če bo šlo za projekte, v katerih bo NSi prepoznala neposredno korist za stranko, tudi v smislu oddaljevanja od SDS. Da bi NSi stopila iz sence SDS, sicer po njegovih besedah ne gre pričakovati, a kot še opozarja, bodo v primeru odtegnitve podpore koaliciji pri posameznih projektih težko opravičili predvolilne obljube, da se zavzemajo za razvoj Slovenije in sodelovanje s komerkoli.