5e9d33b68d7cedf47d21454a0eba9337 Svet24.si

Letni dodatek bo večina upokojencev prejela ...

kača, plaža Svet24.si

Šok, kopalko na splitski plaži v nogo šavsnila ...

polerert7678 Necenzurirano

Zakaj Nina Krajnik ne mara "levih privatizerjev"

janez jansa dz1 Reporter.si

Janši ne diši biti poslanec: v DZ dobil ...

dragic Ekipa24.si

Dragić spet kapetan, toda ... Pred vrnitvijo tega...

chan1 Odkrito.si

60 let prvega filma Kitajskega zmaja

jumbo visma roglic Ekipa24.si

Joj, samo tega ne ... Tik pred Tourom iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Peklenski načrt Janeza Janše: tako je odločen preigrati Goloba

Deli na:
Peklenski načrt Janeza Janše: tako je odločen preigrati Goloba

Robert Golob in Janez Janša - Foto: Bobo

Državni zbor bo na današnji seji predvidoma zavrnil pobudo SDS za posvetovalni referendum o zakonu o vladi, nato pa bo predvidoma jutri sprejel novelo zakona o vladi, ki jo predlaga vladna koalicija.

Kot je znano, želi premier Robert Golob vlado okrepiti z dodatnimi resorji in ministri, tako da bi bila sestavljena iz 19 ministrstev in vladno službo za Slovence po svetu, ki jo bo vodil minister brez resorja. Če bo novela zakona sprejeta, bo premier še isti dan vložil kandidature treh dodatnih ministrov in treh obstoječih, ki se jim bo spremenil resor.

Po načrtih naj bi Luka Mesec prevzel novo ministrstvo za medgeneracijsko solidarnost in stanovanjsko politiko, namesto njega bi ministrstvo za delo in socialo prevzel njegov državni sekretar Simon Maljevac, Bojan Kumer naj bi prevzel novo ministrstvo za energetiko, njegova državna sekretarka Alenka Bratušek namesto njega ministrstvo za infrastrukturo, Igor Papič pa novo ministrstvo za visoko šolstvo, medtem ko naj bi ministrstvo za vzgojo, osnovno in srednje šolstvo prevzel državni sekretar Darjo Felda.

Če bo potekalo vse po koalicijskih načrtih, bi kandidati za ministre opravili zaslišanja pred pristojnimi parlamentarnimi odbori prihodnji ponedeljek in torek, nato pa bi bili še isti dan ali v sredo izvoljeni za ministre. Tako bi nova vlada začela delati z vsemi 20 ministri. Kot je znano, je bila 1. junija izvoljena vlada po starem zakonu, saj je SDS zahtevala posvetovalni referendum glede novega zakona in s tem povzročila enomesečno blokado sprejemanja novele.


Toda Janez Janša oziroma njegova SDS jim še vedno lahko pokvarita načrte, saj lahko spet zablokirata novi zakon, tako da preko svojih pripadnikov v državnem svetu zahtevata odločanje o vetu. Če državni svetniki izglasujejo veto, mora državni zbor o zakonu vnovič glasovati in ga potrditi z absolutno večino, kar najverjetneje niti prvič ne bo problem, saj ima koalicija podporo 53 poslancev.

Večji problem bi lahko nastal, če bi SDS zahtevala potrditveni zakonodajni referendum, za kar bi morala najprej zbrati vsaj 2500 podpisov za vložitev referendumske zahteve, nato pa še vsaj 40 tisoč overovljenih podpisov državljanov.

Če bi jim tudi to uspelo, potem bi moral državni zbor razpisati referendum o tem zakonu, o katerem bi volivci odločali tik pred lokalnimi volitvami.

Šele če bi ga koalicija dobila oziroma če opozicija ne bi na volišča pripeljala dovolj svojih volivcev, bi lahko državni zbor odločal o dodatnih ministrih Golobove vlade, kar bi njeno dokončno oblikovanje preložilo na konec leta.