veter, streha, kranj Svet24.si

VIDEO: Pretresljivi posnetki iz Kranja, z bloka je...

mislav bago1 Svet24.si

Umrl je znani novinar in voditelj, star je bil ...

Screenshot 2021-11-14 at 18.32.43 Necenzurirano

Zadnji dnevi Tomaža Kokota na vrhu Pošte ...

jadranka rebernik bobo Reporter.si

Totalna vojna na TVS: novinarji se puntajo ...

goran dragic Ekipa24.si

Kaj je z Goranom Dragićem? Zakaj je igral le pet ...

Po Markovi smrti so se hitro vrnili na sneg, v gore, k športom Odkrito.si

VIDEO: Nina Grlic - ZATO je javno spregovorila o ...

doncic Ekipa24.si

Vas zanima, v čem se te dni po Ljubljani prevaža...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Peklenski načrt Janeza Janše: tako je odločen preigrati Goloba

Deli na:
Peklenski načrt Janeza Janše: tako je odločen preigrati Goloba

Robert Golob in Janez Janša - Foto: Bobo

Državni zbor bo na današnji seji predvidoma zavrnil pobudo SDS za posvetovalni referendum o zakonu o vladi, nato pa bo predvidoma jutri sprejel novelo zakona o vladi, ki jo predlaga vladna koalicija.

Kot je znano, želi premier Robert Golob vlado okrepiti z dodatnimi resorji in ministri, tako da bi bila sestavljena iz 19 ministrstev in vladno službo za Slovence po svetu, ki jo bo vodil minister brez resorja. Če bo novela zakona sprejeta, bo premier še isti dan vložil kandidature treh dodatnih ministrov in treh obstoječih, ki se jim bo spremenil resor.

Po načrtih naj bi Luka Mesec prevzel novo ministrstvo za medgeneracijsko solidarnost in stanovanjsko politiko, namesto njega bi ministrstvo za delo in socialo prevzel njegov državni sekretar Simon Maljevac, Bojan Kumer naj bi prevzel novo ministrstvo za energetiko, njegova državna sekretarka Alenka Bratušek namesto njega ministrstvo za infrastrukturo, Igor Papič pa novo ministrstvo za visoko šolstvo, medtem ko naj bi ministrstvo za vzgojo, osnovno in srednje šolstvo prevzel državni sekretar Darjo Felda.

Če bo potekalo vse po koalicijskih načrtih, bi kandidati za ministre opravili zaslišanja pred pristojnimi parlamentarnimi odbori prihodnji ponedeljek in torek, nato pa bi bili še isti dan ali v sredo izvoljeni za ministre. Tako bi nova vlada začela delati z vsemi 20 ministri. Kot je znano, je bila 1. junija izvoljena vlada po starem zakonu, saj je SDS zahtevala posvetovalni referendum glede novega zakona in s tem povzročila enomesečno blokado sprejemanja novele.


Toda Janez Janša oziroma njegova SDS jim še vedno lahko pokvarita načrte, saj lahko spet zablokirata novi zakon, tako da preko svojih pripadnikov v državnem svetu zahtevata odločanje o vetu. Če državni svetniki izglasujejo veto, mora državni zbor o zakonu vnovič glasovati in ga potrditi z absolutno večino, kar najverjetneje niti prvič ne bo problem, saj ima koalicija podporo 53 poslancev.

Večji problem bi lahko nastal, če bi SDS zahtevala potrditveni zakonodajni referendum, za kar bi morala najprej zbrati vsaj 2500 podpisov za vložitev referendumske zahteve, nato pa še vsaj 40 tisoč overovljenih podpisov državljanov.

Če bi jim tudi to uspelo, potem bi moral državni zbor razpisati referendum o tem zakonu, o katerem bi volivci odločali tik pred lokalnimi volitvami.

Šele če bi ga koalicija dobila oziroma če opozicija ne bi na volišča pripeljala dovolj svojih volivcev, bi lahko državni zbor odločal o dodatnih ministrih Golobove vlade, kar bi njeno dokončno oblikovanje preložilo na konec leta.