Revija Reporter
Slovenija

Zorčič kot točka preloma: potem pa na še ene predčasne volitve

Ivan Puc
3 2.159

30. mar. 2021 13:37 Osveženo: 14:55 / 30. 3. 2021

Deli na:

Igor Zorčič, predsednik DZ

Matija Sušnik/DZ

Bo današnje glasovanje o predsedniku državnega zbora Igorju Zorčiču točka preloma, po katere se bo utrla nepovratna pot do novih predčasnih volitev? Tako je v včerajšnji izjavi nakazal vodja poslancev NSI Jožef Horvat, pretendent za novega predsednika parlamenta.

Pod predlog za razrešitev Zorčiča je danih le 38 koalicijskih podpisov. Propad tega predloga sicer formalno ne pomeni ničesar: nobene parlamentarne krize ni; državni zbor ima predsednika, da premiera, ki (še vedno) ne meče puške v koruzo ne omenjamo. Pa vendar, ni nemogoče, da bi vladi tokrat zmanjkal kakšen glas od treh poslancev Desusa. Jurša, Simonovič in Hrša nadaljujejo igro nekakšne neuvrščenosti (»zmerne opozicije«), glasovanja po svoji vesti.

Vodja poslancev NSI Jožef Horvat odkrito računa na podporo manjšinskih poslancev – njuna podpora (zavila sta se v molk in/ali glasovanje po vesti) pa lahko sproži še več političnih strasti. Poslanca narodnih skupnosti Ferenc Horváth in Felice Žiža sta namreč že bila (čeprav naj bi to ne bilo dostojno) jeziček na tehtnici, ko je Marjanu Šarcu uspelo z enim gladom večine »spraviti skoz« parlament kohezijsko ministrico Angeliko Mlinar.

Po nekaterih informacijah premier in predsednik SDS Janez Janša s tako majajočo koalicijo vendarle ne želi voditi predsedovanja Evropski uniji. Odločilno bo predvsem ravnanje poslancev Desusa. Če bo Janša ugotovil – pomembno je že tudi današnje glasovanje – da niso zanesljivi, je vse bolj mogoče, da do konca aktivira stranko, ki je že sicer v »dobro ogretem stanju«, kandidatna lista je sestavljena …

Čeprav naj bi po besedah Jožeta P. Damijana pospešeno nastajala nova sredinska »platforma«, ki bo udarila na polno, ko bo čas za to, je vprašanje, ali bo denimo že čez tri mesece res pripravljena na volitve. Tudi to govori v prid čim prejšnjih volitev.

V parlamentu se v zadnjih tednih le še preštevajo, velja vsak glas, amandmaji se sprejemajo z enim glasom večine. Denimo k noveli tožilskega zakona po katerem bi kar pravosodni minister imenoval tožilce in ne vlada. To je predlagala še enotna SMC, po razpadu poslanske skupine pa amandmaja – za katerim je stala pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič – koaliciji in Počivalšku zvesti poslanci SMC niso podprli. Tako je dopolnilo padlo s 40 glasovi proti 41. Položaj se nenehoma bistri, a počasi, še vedno ne vemo, kam kateri poslanec spada.

Vsekakor pa bo Janša želel najprej prikazati, da ni kriv za še ene predčasne volitve – in to tik ali ob predsedovanju. In sploh: ali je – glede na njemu naklonjene komentarje in medije – predsedovanje EU sploh še kakšna posebna čast za našega najbolj izkušenega politika, ki postaja vse bolj pokončen bojevnik proti dekadentni Evropi in njenim ustanovam, ki uporabljajo dvojna merila, ne razumejo in nočejo razumeti slovenske tranzicije, ki ga celo cenzurirajo in ponižujejo … Slovenija ni Bruslju nič dolžna … Evropa je banda tatov, prav so imeli v Stožicah leta 2013 po zamenjavi Janševe druge vlade.

Tudi če bi kdo slučajno poskušal še z eno konstruktivno nezaupnico (pa se to ne bo zgodilo), se Janša ne bi zoperstavil – naj junak poskusi in se blamira …